Tehno
168 prikaza

Aktivisti dronovima šalju pilule za pobačaj

Dron
Pixabay
Aktivisti ne trebaju dopuštenje vlada za ovaj pothvat jer dronovi teže manje od 5 kg, ne koriste se u komercijalne svrhe i ne lete u kontroliranom zračnom prostoru

U posljednje vrijeme možemo vidjeti sve više različitih modela dronova koji se koriste u različite svrhe. Dronove koristi vojska, fotografi, pa čak i Amazon za isporuke paketa. No, sada su dronovi dobili još jednu svrhu - isporučivati pilule za pobačaj.

Danas u svijetu postoji 49 zemalja u kojima je pobačaj nezakonit. U mnogim drugim zemljama dopušten je samo u posebnim okolnostima, odnosno ako je život žene ugrožen. 

Women on Waves, neprofitna organizacija, pronašla je način kako dopremiti pilule za pobačaj u zemlje gdje je pobačaj zabranjen - bespilotnim letjelicama. Aktivisti ne trebaju dopuštenje vlada za ovaj pothvat jer dronovi teže manje od 5 kg, ne koriste se u komercijalne svrhe i ne lete u kontroliranom zračnom prostoru.

Pilule koji dronovi prenose izazivaju pobačaj, a osnivačica organizacije Rebecca Gomperts kaže kako su odobrene od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

"Ove pilule su dokazano učinkovite, sigurne i prihvatljive", izjavila je. 

Prve pilule uspješno su prevezene iz Njemačke u Poljsku gdje je ženama pobačaj zabranjen osim ako trudnoća nije rezultat silovanja ili incesta. Pobačaj u Poljskoj dozvoljen je i ako je život majke ili fetusa ugrožen na neki način, no čak i tada, vrlo je teško dobiti dopuštenje za pobačaj.

Women on Waves sada žele slati pilule i u druge zemlje gdje žene nemaju mogućnost izbora te se nadaju da će i ondje pronaći podršku. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • streetboy 07:24 09.Svibanj 2016.

    je , a ako dron zakasni ona šalju rodu ...