Life
17864 prikaza

Kontroverzni život prve prave 'seksi mačkice'

Brigitte Bardot
1/6
Flickr
U mladosti je šokirala javnost, a kasnije je plaćala novčane kazne zbog svojih ekstremnih stavova

Brigitte Bardot rođena je 28. rujna 1934. godine u katoličkoj građanskoj obitelji koja je živjela nedaleko od Eiffelovog tornja. Kao dijete, Bardot je sanjala da jednog dana postane balerina, a onda je primljena na pariški Konzervatorij u dobi od 13 godina. 
 
Njezina karijera fotomodela započela je kad je imala 15 godina. Zapazio ju je prijatelj njezine majke koji je bio kreator šešira. Zahvaljujući njemu pojavila se na naslovnici magazina Elle. 

Shvatila je da je predodređena da bude zvijezda, pa je napustila balet i fokusirala se na glumu. Ipak, balet joj je koristio jer joj je formirao tijelo i naučio otmjenom držanju, što je s vremenom postao njezin zaštitni znak.

S Elle magazinom započela je njezina blistava karijera. Njezin prvi suprug Roger Vadim prepoznao je njezin potencijal već na početku njene karijere i postao je njezin menadžer i suradnik. Prvi filmovi u kojima je igrala bile su komedije. Vadim joj je dao glavnu ulogu u svom filmu 'I bog stvori ženu' iz 1958. koji joj je priskrbio međunarodnu slavu u idućim godinama.

Brigitte Bardot | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Film se usredotočio na senzualnost i mladalačku nesputanost ove tada 22-godišnje glumice što je osvojilo Europu, a istovremeno skandaliziralo američku publiku, pa je film čak bio i zabranjen u nekim državama zbog čega je postao još intrigantniji. 

Tijekom 50-ih krenula je prava 'bardottmanija'. Sve što je snimala kosilo se sa starim filmskim pravilima. Bardot je postala zaštitno lice napredne avangardne kinematografije, jer je pokazala ženama da mogu biti više od kućanica i majki. Tako je Marie-Dominique Lelièvre komentirala u Guardianu: "Za razliku od holivudskih glumica koje su igrale po tuđim pravilima, Bardot je igrala po svojim. Privlačila je žene koje su htjele biti poput nje i muškarce koji su ju obožavali".

Iako nije do tad bila poznata po glumi, postala je svjetska senzacija zahvaljujući svojoj ljepoti, stilu i mladosti. Bardot je također ostavila veliki trag u svijetu mode. Popularizirala je bikini, crnu olovku za oči i balerinke. Njezin zaštitni znak postale su bluze golih ramena koje su u modi ostale sve do danas. 

Bardot se povukla iz glumačkog svijeta 1973. godine, uoči 40. rođendana, a to je proslavila fotografirajući se gola za Playboy. Do tad je već iza sebe imala 40 filmova i snimila nekoliko glazbenih albuma. Međutim najveći hit je bio 'Je t'aime' - zasigurno najerotičnija pjesma svih vremena koju je otpjevala u duetu sa Sergeom Gainsbourgom. S njim je bila i u kratkoj i strastvenoj vezi. Pjesma je dugo godina bila zabranjivana na mnogim radijskim stanicama, ali je baš zato postigla svjetski uspjeh. 

Od filma su ju vjerojatno udaljile tipske uloge 'seksi mačkice'. Uvijek je igrala žene o kakvima maštaju muškarci i shvatila je da se to neće promijeniti. Nije previše žalila. Rekla je da je to najbolji način da elegantno i dostojanstveno završi glumačku karijeru. 

Brigitte Bardot | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Nakon što se izmaknula iz medijskog fokusa, zasnovala je zakladu Brigitte Bardot za zaštitu životinja koju je pokrenula doniravši 3.000.000 franaka prodajom osobnih stvari. 

Ipak, s vremena na vrijeme i dalje šokira javnost. Tako je došla u središte pažnje svojim ispadima o francuskim imigrantima i Islamu, ali i kad je za pokret  #MeToo rekla da je to, u velikoj većini slučajeva, "licemjerno, smiješno i nezanimljivo". 

Na francuskim sudovima pet puta su joj izricali novčane kazne zbog njezinih komentara. Najveću novčanu kaznu od 15.000 eura platila je 2008. godine.

Brigitte Bardot | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons
Godine 1958. kupila je La Madrague, ruševnu ribarsku kućicu smještenu u osamljenoj uvali nedaleko St. Tropeza, gdje sada živi sa suprugom Bernard d'Ormaleom za kojeg se udala 1992. Dobila je i bitku s rakom dojke, ali se bori s artritisom, a treću životnu dob dočekala je bez da se podvrgnula ijednom estetskom kirurškom zahvatu.

U skladu sa svojim aktivističkim idealima, posjeduje još jednu nekretninu u St. Tropezu gdje uzgaja životinje.

Bridget Bardot možda i jest kontroverzna ličnost, ali je vjerojatno jedna od istinskih svjetskih zvijezda koja je utjecala na svijet oko sebe. Bez namjere da bude feministica, otvorila je put seksualnoj revoluciji i ženskom pokretu. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • lill 12:40 11.Travanj 2019.

    Paula Bobanović bi prije pisanja teksta trebala nešto i pročitati. Pjesmu "Je t'aime....moi non plus" proslavili su Serge Gainsbourg i njegova supruga, engleska glumica, Jane Birkin. Ova verzija sa BB je snimljena dvije godine prije dueta s Jane Birkin, ali ... prikaži još! je objavljena tek negdje koncem '80.tih. Dakle, teško je mogla proslaviti BB......

  • Lei 21:09 30.Prosinac 2018.

    A nigdje ne pise kako je rodila dijete i odmah ga se rijesila...toliko o njenoj ljudskosti .