Life
801 prikaza

Kuća strave: Dadilju mučili, vukli za kosu, tukli...

Zavezane ruke
Thinkstock
Ako ste mislili da ropstvo na Zapadu ne postoji, očito niste čuli za jedan par iz Teksasa

Zvali su je idiotom, dok je dvije godine 38-godišnja dadilja iz Nigerije prolazila teške muke kod para u Houstonu.

Tijekom tog vremena nisu joj dozvolili da opere kosu, okupa se u toploj kupki ili jede bilo što osim njihovih ostataka hrane, tvrdi državni tužitelj. A ako se roditeljima nije svidjelo kako je obukla djecu, tukli bi je i vukli za kosu. 

Danas paru iz Teksasa, 56-godišnjem Chudyju Nsobunduu i njegovoj 50-godišnjoj supruzi Sandri, prijeti 60 godina zatvorske kazne jer su dadilju zatočili, tjerali da radi 20 sati dnevno i mučili u svojoj kući horora.

Otkriveno je da je američki bračni par, rodom iz Nigerije, lažno privukao dadilju u kućno ropstvo, pri čemu je izložena psihičkom i fizičkom zlostavljanju prije nego je pobjegla, nakon što je nazvala SOS telefon za pomoć žrtvama trgovine ljudima u listopadu prošle godine.

Žena, idenificirana tek kao A.E., pobjegla je iz Lagosa u rujnu 2013. godine, te se uselila kod monstruoznog para kojeg je upoznala godinu dana ranije, dok su usvajali dvije bebe u Nigeriji. Prije bijega, dadilja je čuvala djecu u Nigeriji za 100 dolara mjesečno.

Nakon dolaska, potpisala je petogodišnji ugovor s Nsobunduovima, vjerujući da će se skrbiti za njihovih petero djece. No ubrzo su se njezini snovi o boljem životu pretvorili u noćnu moru.

Sandra joj je uzela putovnicu i dokumente čim ju je pokupila u zračnoj luci, te je natjerala dadilju da se riješi sve svoje odjeće i osobnih stvari. Sve što je smjela zadržati bila je njezina stara Biblija, u koju je potajno sakrila svoju nigerijsku glasačku iskaznicu.

Morala je raditi od 5:30 ujutro do jedan sat poslije ponoći, čisteći kuću, kuhajući i čuvajući djecu. Nije smjela gledati televiziju ni sjesti i odmoriti tijekom dana.

Nije joj bilo dozvoljeno jesti svježu hranu, nego je smjela uzeti samo ostatke skuhane hrane. U rijetkim trenucima kad joj je dozvoljeno da se "počasti" čajem, smjela je koristiti samo mlijeko koje je ostalo u dječjim zdjelicama od doručka.

Poznanici i susjedi u šoku, jer su bili pristojna obitelj

Sandra joj je često prijetila da će je vratiti u Nigeriju, tu ju je tukla nekoliko puta tjedno, ovisno o tome što bi joj zamjerila.

Jednom ju je tako udarila zato što je "krivo držala bebe", pa je dadilja živjela u vječnom strahu da će je Sandra udariti po lijevoj ruci, koju je slomila nekoliko godina ranije i koja joj nije dobro zarasla.

Na Uskrs prošle godine, Sandra je dadilju vukla za kosu jer joj se nisu svidjele čarapice koje je obukla njezinoj trogodišnjoj kćeri. Nakon toga je skinula papuču i udarila je dadilju njom posred lica. No bijes nije jenjavao pa je čak zaprijetila da će je upucati i ubiti jer se ne brine za djecu na pravilan način.

Nsobundui inače posjeduju zdravstvenu agenciju, te nemaju prethodne policijske dosjee, pa su tim više mnogi ostali osupnuti kad su u javnost izašle ove optužbe.

Chudyja je njegov odvjetnik prozvao izrazito velikim vjernikom koji je aktivan u crkvi, te mu se optužbe čine gotovo kao da dolaze iz lošeg filma. 

I susjedi su u šoku. Oni koji imaju djecu ističu da su se njihova djeca često igrala s Nsobunduima i da nikad nije bilo problema s njima, ali i da im nije jasno kako su se tako mogli odnositi prema dadilji.  

U sudskoj tužbi su detaljno opisani brojni incidenti koji bi svakoga šokirali.

Tako je jednom prilikom u travnju prošle godine Sandra navodno toliko jako udarila šakom dadilju u leđa da ju je oborila na pod, a sve zato što je jedno od djece plakalo i nije željelo ići u šetnju.

Navodno se tad Chudy sažalio nad njom, ispričao joj se i dao joj analgetik i bocu vode. 

Nisu je doveli u Ameriku da pere kosu

No ni "glava kuće" nije bio inače puno bolji ni blaži. Zvao ju je idiotom i zabranio joj je da pere kosu.

Jednom kad je Sandra napustila kuću, dadilja se pokušala okupati, no ulovila ju je njihova devetogodišnja kći koja je odmah nazvala majku.

Sandra je kćeri rekla da doda telefon "idiotkinji" i rekla joj da je nije dovela u Ameriku kako bi prala kosu, nego da odmah napusti kadu i pobrine se za djecu, piše Daily Beast

Dadilja se nije smjela šišati ni posjećivati doktora, a jedini kontakt s vanjskim svijetom je imala kad bi djecu dovela u šetnju susjedstvom ili kad bi povremeno pratila djecu kod liječnika ili u crkvu.

Navodno je razmišljala o napuštanju obitelji, ali je ostala jer se bojala za dobrobit dvoje najmlađe djece koji još nisu krenuli u školu. Strahovala je da će djeca, ako ona ode, ostati sama kod kuće. 

Napokon je odlučila pobjeći kad je saznala da joj nisu platili nijednu plaću otkad je došla u SAD, jer su je prethodno uvjeravali da joj novce uplaćuju na račun u nigerijskoj banci. 

Nakon bijega je otkriveno da je obitelj lagala na zahtjevu za vizu, gdje su naveli da je dadilja Chudyjeva sestra koja je udana za muškarca koji je u Nigeriji naveden kao njegov vozač.

Chudy je također kao dadiljine roditelje upisao svoje rođake iz Nigerije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.