Life
464 prikaza

Lego na udaru: Katalozi sadrže nasilje, a igračke sve više oružja

Batman i Superman, Lego
Pixabay

Šarene Lego kockice uveseljavaju djecu diljem svijeta već desetljećima. No, iako ih većina povezuje s djetinjstvom i bezbrižnim igranjem, istraživanje je pokazalo da teme Lego igrača baš i nisu tako vesele. 

Naime, u posljednje vrijeme Lego setovi sadrže sve više oružja. Studija nije istraživala utjecaj ovog trenda djecu, odnosno potiče li nasilno ponašanje, ali je zaključila da Lego ima sve više nasilnih tema.

Stručnjaci su analizirali Lego setove s online trgovine. Pokazalo se da setovi sadrže 155 dijelova koje su okarakterizirali kao oružje. U to ulaze mačevi, topovi i pištolji.

Lego | Author: Pixabay Pixabay

Lego je 1970. godine lansirao 35 seta igračaka, a 2010. godine čak 419 setova. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da se svake godine povećava omjer Lego oružja u setovima, odnosno s brojem setova raste i broj oružja.

Prva oružja našla su se u Lego setovima 1978. godine te je njihov broj stalno rastao. Istraživanje je pokazalo i da u razdoblju od 2010. godine do 2015. godine čak 40 posto fotografija u Lego katalozima sadrži nekakav oblik nasilja

Iz Lega su poručili da ne vide ništa sporno u Lego setovima.

"Mi ne promoviramo nasilje, već učimo djecu kako se nositi sa sukobima na koje će zasigurno naići u životu", rekla je Casey Blossom. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.