Life
1303 prikaza

Luk u srednjem vijeku: S njime se plaćala renta i darivalo

Ilustracije luka
Thinkstock
Luk se od davnina smatrao namirnicom za bogove, a često je puta bio i lijek. Otkrijte kako su ga cijenili kroz povijest

Unatoč suzama koje lijemo dok ga čistimo, luk je jedno od najštovanijih i najukusnijih povrća čije su zdravstvene dobrobiti višestruko dokazane. Luk spada među najstarije povrtlarske kulture, a iako se koristi od davnina nije posve jasno tko ga je i kada prvi puta kultivizirao. Općenito, smatra se kako najvjerojatnije potječe iz Azije i Bliskog Istoka, a uzgaja se preko 5000 godina što su dokazali njegovi ostaci u brojnim nastambama iz brončanog doba.

U Egiptu se luk već naveliko uzgajao 3000 godina pr.Kr., a to je povrće imalo značajnu ulogu u prehrani, no i kao simbol obožavanja. Navodno su se radnici koji su izgađivali egipatske piramide isplaćivali u luku, a drevni su se Egipćani divili glavici luka, vjerujući kako njeni koncentriči krugovi i sferična forma predstavljaju vječni život. Zbog toga ih se koristilo i kao dio drevnih pogreba - tragovi luka pronađeni su u očnim dupljama faraona Ramzesa IV. Također, i Tutankamon je tražio da mu u grobnicu stave luk kako bi se mogao s njime poslužiti u zagrobnom životu.

Za razliku od Egipćana, antički su Grci više koristili luk zbog njegovih zdravstvenih dobrobiti. Vjerovalo se kako on donosi ravnotežu u krvi, a sportaši su ga konzumirali u velikim količinama. Po uzoru na njih i rimski su gladijatori lukom mazali svoje mišiće kako bi dodatno otvrdnuli.

Ilustracije luka | Author: Thinkstock Thinkstock

U Srednjem vijeku luk se definitivno smatralo superhranom, toliko ga se cijenilo da su ljudi plaćali stanarinu glavicama luka, a često ga se i darivalo u posebnim prigodama - kao što danas nosimo za poklon vino, čokoladu i kavu. U 16. stoljeću liječnici su službeno pripisivali terapiju lukom za liječenje neplodnosti - od toga da ga se trebalo jesti u većim količinama, do savjeta ženama da ga trljaju na trbuh.

Indijanci su u Americi koristili divlji luk na različite načine, no prvi kultivizirani primjerak tog povrća donijeli su osvajači sa zapada. Indijanci su od luka radili sirup, s njime su bojali, liječili.

Što ljući, to bolji

Vrlo malo kalorija, visok udio vode te vitamina C, betakaroten, vitamin A, kao i tragovi sumpora te kroma čine ovo povrće iznimno zdravim.
Postoje dokazi da sumporni spojevi koji se nalaze u luku imaju sposobnost razrjeđivanja krvi, sprečavanja nastanka ugrušaka i srčanog udara. Luk ima posebnu dobrobit za žene u menopauzi, jer povećava gustoću kostiju te smanjuje rizik od osteoporoze i prijeloma.
Nutricionisti ističu da što je ljući luk, to su njegove dobrobiti jače. 

Članak o luku iz novina 1926- | Author: Thinkstock Thinkstock

Štiti od raka

Dokazano je da redovito jedenje luka u malim količinama smanjuje rizik od nastanka nekoliko vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, grla i jajnika. Iako je najefikasniji ako se jede svjež, čak i pirjani luk ima brojne dobrobiti. Ajoeni, jedan od sastojaka luka imaju sposobnost uništavanja malignih stanica te izbacivanja toksičnih spojeva iz organizma.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.