Life
37088 prikaza

Misterij šumske svastike - neprimjećena do 1992.!

Svastika od stabala
Twitter
Postoji nekoliko teorija o kreatorima šumskih svastika, no niti jedna još nije potvrđena

Stari je to simbol prosperiteta koji je prvi puta korišten prije barem 11.000 godina u Neolitiku diljem Euroazije i pojavljuje se u nizu religija poput budizma, hinduizma i džainizma.

Često ju se može vidjeti na kućama ili hramovima u Indoneziji, a ime svastika dolazi iz sanskrta, a znači sreću.

Simbol je bio prisutan i u Europi u pred-kršćanskoj eri pa se može pronaći i u staroj Grčkoj, rimskim katakombama, Srbiji i Bosni, Ukrajini, nordijskim zemljama i keltskim ruševinama. Čak su je koristili brendovi poput Coca-Cole i Carlsberga.

Svastika | Author: Thinkstock Thinkstock

Svastiku je čak SAD koristio tijekom Prvog svjetskog rata. No, dolaskom nacizma svastika je izgubila svoje staro značenje.

Svastiku je u Njemačku "donio" arheolog Heinrich Schliemann koji je 1870. iskopavao ruševine 4.000 godina stare Troje.

Grad je bio prepun simbola svastike, otkrivao je dok je iskopavao. A svastiku je našao i na niz drugih iskopina diljem svijeta, a tako je simbolu rasla popularnost u zapadnoj kulturi.

Međutim simbol sreće je ostao bez sreće kada su ga prigrlili nacionalisti, a onda i sam Hitler. To je postao simbol superiornosti njihove rase. Kako je rasizam u Njemačkoj rastao, Hitler je 1920. proglasio da je svastika njihov "službeni simbol". Čak su 1933. zabranili da se simbol koristi u komercijalne svrhe. Ostalo je, kako piše Vintage News, povijest. Svastika je bila svugdje gdje je bio i nacizam bili to pamfleti, zastave ili uniforme.  

Možda najbizarnije ipak, su svastike u šumi.

Otkrio ih je 1992. godine Günter Reschke čiji je posao uključivao prelijetanje nad šumom i snimanje fotografija sjeverno od grada Zernikowa. 

Sto stabala ariša usred šume borova precizno je zasađeno kako bi stvarali golemu svastiku koja u jesen čini kontrast sa borovima koji ju okružuju. Efekt bi nestao u proljeće, a izračunato je kako su posađena 1938., točno kada je Hitlerova moć jako jačala.

Postoji nekoliko teorija o kreatorima šumskih svastika, no niti jedna još nije potvrđena. Od toga da je to posađeno za Hitlerov rođendan, do toga da je to zahvala jer su nacisti napravili neke ceste po Zernikowu.

Treća teorija kaže kako je to napravio čovjek da dokaže svoju odanost stranci nakon što je poslan u logor jer je tajno slušao BBC.

Jedan je lokalac tvrdio kako je on bio dio Hitlerove mladeži te da su oni posadili stabla. Rusi tvrde da su za stabla znali, iako za to nema nikakvog dokaza.

Nijemci, u strahu da to ne postane okupljalište neonacista, 43 su stabla uklonili, a 57 ih je ostalo. Simbol se i dalje vidi iz zraka. 

Onda su srušili još 25 stabala i svastika je napokon nestala. 

Radi nacizma simbol ljubavi i prosperiteta postao je nepoželjan (i protuzakonit) u većini država diljem svijeta.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Perun 08:59 22.Veljača 2019.

    Švabe su se oduvijek smatrale superiornima. Još otkako su sa papom i rimskom kurijom sklopili Sveto rimsko carstvo dozvolili su si terora na Slavenskim narodima na istoku pa i na jugu. Sjetimo se kako je još u 8. stoljeću hrvatski ... prikaži još! knez Višeslav se borio protiv Franačkih barbara koji su zlostavljali Slavensko stanovništvo u Istri. 795. im je knez Višeslav dao po nosu pa su se primirili. Ali ne za dugo.

  • BESTpartizan 21:42 21.Veljača 2019.

    gamad nacistička