Life
352 prikaza

Možete biti u vezi s nekim 'izvan vaše lige', a evo i kako

Par se ljubi
Martin Gerten/DPA/PIXSELL
'Ljepota je u oku promatrača', a tom promatraču ponekad treba malo više pogleda da otkrije kakva se ljepota može kriti iza prosječnog izgleda

Najnovije istraživanje objavljeno ovog tjedna u časopisu 'Psychological Science' donosi sjajne vijesti za samce diljem svijeta. Točnije, sjajne vijesti za one koji ne razmišljaju previše 'duboko'. Jer novost je da privlačnost raste tijekom vremena.

Ili, da kažemo drugim riječima, okupiranost samim izgledom s vremenom slabi i jenjava.

U istraživanju je otkriveno da parovi koji su se zbližili brzo nakon upoznavanja češće više dijele fizičku privlačnost, dok su parovi koji su se dulje poznavali prije nego su počeli izlaziti kasnije postali privlačniji jedno drugome.

Životinjskim rječnikom, itekako je bitno koliko su dugo oba partnera bila na 'tržištu' prije nego su si odlučili 'dati šansu'.

"Što više vremena ljudi provedu zajedno, to se više mijenja percepcija vrijednosti partnera. Ponekad dobijete onu sretnu priču kao iz romantične komedije, u kojoj neprivlačna osoba jednoj određenoj osobi kao da postaje sve privlačnija. Ali može se dogoditi i potpuno suprotna priča. Netko može s vremenom postati manje privlačan", objašnjava Lucy Hunt, autorica istraživanja.

Bilo tko tko je bio na Iskrici i završio na piću s osobom koja je poslala super izgledajuć i seksi selfie, samo kako bi shvatio da je riječ o najgoroj osobi na svijetu, itekako dobro zna o čemu pričamo.

I vaš život može biti nalik romantičnoj komediji

No ovo istraživanje nas podsjeća i na to da se suprotnosti privlače. Osoba koja nas iz prve ne privuče, može nam s vremenom postati 'baš zanimljiva'.

Ideja da prava privlačnost zahtijeva određeno vrijeme potkrijepljena je i brojnim drugim istraživanjima, koja ističu značaj brojnih drugih čimbenika koji se ne tiču fizičkog izgleda, a povezani su s romantičnom privlačnosti. 

Naravno da smo svega ovoga svjesni, od načina na koji se naš partner smije, do toga kako čita knjigu i zabavlja se s kućnim ljubimcima. Praćenje ovih malih aktivnosti u svakodnevnom životu ono je zbog čega će nam netko postati sve više (ili manje) privlačan.

I kao što su otkrila istraživanja, uzbuđenje i privlačnost su povezani, što znači da ako se nađete u uzbudljivoj situaciji, možda će vam osoba postati privlačnija nego što je bila prije.

Iako bi ovo mogla biti loša vijest za sve nefotogenične ljude na Tinderu, ona je dobra za sve one 'prosječne' samce koji traže nekog 'izvan svoje lige' s kim bi mogli izlaziti. Jednostavno, zadržite se u blizini i nemojte odustati, jer nikad ne znate kad će druga osoba doživjeti 'trenutak prosvjetljenja', piše Mic.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.