Life
9239 prikaza

Nacistička princeza: Branila tatu do smrti i radila za BND

Gudrun Himmler, udana Burwitz, kći Heinricha Himmlera
YouTube
Kći Heinricha Himmlera umrla je prezrena, izgubljena u svom svijetu, a nikada nije priznala da joj je otac bio jedan od najgorih Hitlerovih suradnika

Gudrun Burwitz preminula u Münchenu, po svoj prilici prirodnom smrću, u dobi od 89 godina, i to još krajem svibnja, stoji u vijesti koju njemački mediji donose sa zakašnjenjem od čak mjesec dana. A pitanje je kad bi se uopće i doznalo da kći Heinricha Himmlera više nije među živima da njemački povjesničar Bodo Hechelhammer za Bild nije otkrio da je Gudrun Burwitz, djevojački Himmler, od kraja 1961. do jeseni 1963. radila kao tajnica u njemačkoj obavještajnoj službi BND.

Heinrich Himmler s kćerkom Gudrun i Margheritom DAN U ŽIVOTU KRVNIKA Life Otkriveni Himmlerovi dnevnici: Doručak, masaža i smaknuće...

Ispalo je da je Hechelhammer, pričajući o njenom radnom iskustvu u BND-u, tek usput spomenuo da ona više nije živa, do te mjere ovlaš da još uvijek nigdje po medijima ne stoji kojeg je točno dana u svibnju ove godine Gudrun Burwitz preminula.

Kći jednog od najgorih zločinaca cjelokupne ljudske povijesti i glavnog čovjeka za Hitlerov plan industrije smrti po logorima za masovno ubijanje, posao u BND-u dobila je u doba dok je tu agenciju vodio Reinhard Gehlen, čovjek koji je Drugi svjetski rat dočekao kao general-bojnik Wehrmachta. Gehlena je povijest upamtila kao čovjeka koji je u ljeto 1944. pomogao u velikoj mjeri urotnicima oko pukovnika Clausa von Staffenberga u pokušaju atentata podmetnutom bombom na Adolfa Hitlera.

Nacistički vođa u eksploziji je teško ranjen, ali je preživio. Urotnici su pohvatani i pogubljeni. No, Gehlen je uspio održati tajnom svoju ulogu u atentatu, te je preživio. Nakon rata predao se Amerikancima i od tog trenutka zacrtano je stvaranje "Gehlenove skupine", u koju je Wehrmachtov istaknut veteran krenuo novačiti bivše časnike Wehrmachta, ali i SS-a, kako bi organizirao špijunsku mrežu protiv komunističkog bloka u Europi, a za potrebe SAD-a na početku Hladnog rata.

Gudrun Himmler, udana Burwitz, kći Heinricha Himmlera, s tatom | Author: YouTube YouTube

1956. američke vlasti prenijele su ovlasti nad "Gehlenovom skupinom" mladoj, demokratskoj Saveznoj Republici Njemačkoj, što je bio trenutak nastanka BND-a. Ovaj trenutak povijesno je i politički ključan za razumijevanje zašto je Gehlen bio direktor BND-a čak 12 godina, sve do 1968., i kako je bilo moguće da se u BND-u tijekom tih godina profesionalno skrasio relativno veliki broj, lako za bivše njemačke vojnike, nego SS-ovaca, dokazano lojalnog nacističkog kadra iz Trećeg Reicha.

Praktično odmah njemački novinari primijetili su što se događa. Već u 50-ima Frankfurter Rundschau pisao je ovako: "Čini se da je u stožeru agencije (BND-a) jedan SS-ovac utabao put sljedećem i da je Himmlerova elita imala radosne proslave ponovnog okupljanja." Bilo je to tako točno i tako proročki. Na isti način očito je posao dobila i Gudrun Burwitz, kako se sada ispostavilo. Njeno radno mjesto bilo je u centrali BND-a u Pullachu i niti teoretski nije bilo moguće da oni koji su je zaposlili nisu znali njezin identitet.

Danas se povremeno pogrešno navodi da je Himmlerova kći zbog svog porijekla imala problema tijekom cijelog života. Za nju su ne jednom djeca drugih nacističkih zločinaca navodili da je govorila da joj je prezime Himmler otvaralo sva vrata u poslijeratnim godinama. Za nju se naprosto znalo.

Nacistički vođe Djeca nacista Life Goebbelsova nećakinja: Sterilizirala sam se da ne rodim monstruma

I dok su kćeri i sinovi najistaknutijih nacističkih vođa, pa čak i unučad i pranećaci, trpjeli teške emocionalne krize zbog svijesti o porijeklu od takvih ljudi, Gudrun Himmler nikada nije prihvatila da joj je otac bio na čelu stroja koji je u Holokaustu pobio šest milijuna Židova, ali osim toga i milijune drugih ljudi po rasnom, nacionalnom, psihofizičkom, seksualnom i kakvom sve ne ključu.

Druga djeca vodećih nacista o njoj su govorila da si je izgradila paralelni svijet u kojem je izmišljala nebrojene razloge da ga opravda jer se nije mogla suočiti s onime što je činio, da je "pomaknuta". I dok su drugi, koliko god je bilo krajnje iracionalno da se osjećaju krivima za zlodjela svojih očeva, toliko patili da su si neki i oduzimali život, da su mnogi mijenjali prezime, Gudrun Himmler je bila u ratu sa svijetom oko sebe i ponosno isticala svoje prezime. Suprugovo je preuzela u neutvrđenom trenutku nakon vjenčanja.

Da je živjela u vlastitom "paralelnom svijetu", kako su govorili ostali koji su bili u skoro identičnoj životnoj situaciji kao što je bila njena, nije bilo nikakvo pretjerivanje. Ona je od samog početka pristupila organizaciji "Stille Hilfe", "Tiha pomoć", skupini koja je djelovala tajno kako bi prikupljala sredstva i svu moguću logistiku kako bi pomagala pri bijegu nacistima koje bi se inače pravosudno progonilo zbog zločina protiv čovječnosti uoči ili tijekom Drugog svjetskog rata.

Gudrun Himmler, udana Burwitz, kći Heinricha Himmlera, s Adolfom Hitlerom | Author: YouTube YouTube

Himmlerova kći bila je toliko uvjerena da je njen otac bio divan čovjek, nikakav zločinac, da mu je Hitler smjestio, da nikoga nije ubio, da Holokaust uopće nije postojao, da je ikonom "Stille Hilfe" ostala do kraja života. Ona ga je pamtila kao nježnog i brižnog oca, što on doista i jest bio, unatoč tome što je pored toga istodobno bio i zapovjednik multimilijunskog stroja užasa i smrti.

Zbog svega toga nije bila nikakva slučajnost da je baš i baš u ono doba dobila posao u BND-u, jer je već tada bilo poznato da umirovljeni general-bojnik Gehlen naveliko zapošljava SS-ovce i druge naciste. A zašto je radila samo do 1963.?

"Vrijeme njenog napuštanja tog radnog mjesta poklapa se s promjenom u razumijevanju i načinu ophođenja sa suradnicima opterećenima nacističkom prošlosti", navodi se u priopćenju koje prenose njemački mediji. BND, inače, nikada ne komentira okolnosti niti oko sadašnjih niti oko bivših suradnika, ali se ovaj put ipak očitovao, i to zbog "obrade povijesti BND-a".

Očito je tijekom godina počelo postajati problematično da BND vodi Reinhard Gehlen, s toliko SS-ovih veterana i nacista iz Drugog svjetskog rata oko sebe. Himmlerova kći koja naveliko pomaže nacističkim zločincima u bijegu, naprosto nije smjela ostati u BND-u. Unatoč svim dokazima, Gudrun Himmler, udana Burwitz, do kraja života nije promijenila zlatnu, apsolutno idealiziranu sliku svog oca, kojega su Saveznici uhvatili 1945. živog i koji se uoči suđenja u Nürnbergu ubio otrovnom kapsulom.

Heinrich Himmler s kćerkom Gudrun i Margheritom Obitelj monstruma Life Himmlerova kći: 'Super su konc-logori! Danas smo ručali u Dachauu'

Oko Himmlerove kćeri vrlo brzo su se stali okupljati neki od najgorih nacističkih veterana, a tijekom godina i neonacistički krugovi. Postala je neonacističkom divom, "lepršavom neonacističkom princezom", kako su je nazivali. Do duboke starosti sudjelovala je u neonacističkim marševima, uz bok najgorim huliganima iz krugova skinheadsa.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Perun 08:47 02.Srpanj 2018.

    BND je i nakon 1963 bio nacistički orijentiran samo sa novim kadropvima. Dokazano je da je BND obučavao ustaške teroriste i sabotirao Jugoslavenski ustroj. Sve uz odobrenje CIA-e. Ne vjeruj švabama ni kada ti žednom vode daju.

  • koristnik 21:09 29.Lipanj 2018.

    Pa mi smo gori od nje ako ju onakvu smatramo; "nacistička princeza" i blah blah. Pa ona je samo bila dijete, kojoj se otac ubio u paklu koji je zadesio Evropu, Rusiju i Japan, mogu misliti šta je sve morala ... prikaži još! prolaziti dok je odrastala, i kao reakciju je odabrala taj bunt prema svijetu.