Life
362 prikaza

Ne budu li žene pod kontrolom, ode sve u Honduras

Ravnopravnost žena
Thinkstock
Ivica Raguž se nakon skandalozne kolumne prošlog tjedna opet oglasio. I opet je uprskao stvar

Velečasni Ivica Raguž, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu koji je postao 'popularan' sa svojim 'vanoltarskim' aktivnostima kada je prošli tjedan u kolumni za Glas Koncila upozorio žene da "su neposlušne ako traže jednakost" nije puno naučio u ovih tjedan dana.

Raguž se opet oglasio, ovaj put na društvenim mrežama kako bi objasnio što je htio reći. Naprosto je nevjerojatno da mu nije palo na pamet javiti se s isprikom nakon svojih neprimjerenih i uvredljivih izjava prema ženama, nego se javio s novom nebulozom – "htio sam reći da je muškarac glava". Ovo 'opravdanje' bi nas valjda trebalo razveseliti? A žene su...?

Taman je splasnula buka oko njegove prošlotjedne kolumne i umjesto da nas pusti na miru sa svojim srednjovjekovnim stavovima, Raguž je osjetio potrebu obrazložiti svoju kolumnu, kao da već sama po sebi nije bila dovoljno skandalozna.

No, nije čak niti toliki problem u tome što Raguž misli to što misli i što misli da se opravdao priglupim statusom na društvenim mrežama s kojim je samo još dublje potonuo u mrak koji vlada njegovom glavom. Tu su dva puno veća problema. Kao prvo, Raguž je dekan na fakultetu čime su mu širom otvorena vrata da s takvim načinom razmišljanja truje svoje studente.

Za neko vrijeme ćemo se pitati zašto iz crkvenih redova dolazi toliko nazadnih stavova, a tada se sjetite ljudi koji ih uče, među kojima popriličnu ulogu igra i Ivica Raguž. Naime, Raguž očito uopće ne shvaća u kojem vremenu živi, jer po njemu žene zauvijek treba držati pod kontrolom, jer ako se razgoropade ode sve u Honduras.

Drugi problem je što je Raguževo razmišljanje dijametralno suprotno od onoga kojeg promiče Papa Franjo. S jedne strane imamo papu koji podržava ideju o ženama svećenicama, podržava istospolne brakove, kao i sve one moderne ideje koje do nedavno nisu imale gotovo nikakve šanse da dobiju zeleno svjetlo u vrhu Katoličke crkve.

S druge strane Hrvatska ima ljude poput Ivice Raguža. Raguževi stavovi pokazuju da je Crkva u Hrvatskoj spremna potpuno ignorirati mišljenje i preporuke svog poglavara, ukoliko se ono ne poklapa s njihovim. Tu dolazimo do drugog velikog problema, koji nam govori da s ljudima poput njega crkva u Hrvata će teško postati modernija, ići u korak s vremenom, pa u konačnici i u korak s onim što sam vrh Crkve preporuča. Ragužu preporučamo da više čita ono što piše papa Franjo, a da se pisanja na neko vrijeme ostavi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.