Life
332 prikaza

Suđenje šefici neonacističke ćelije: Ubijala i pljačkala s ljubavnicima

Beate Zschaepe
Peter Kneffel/DPA/PIXSELL
Nakon više od dvije godine šutnje i suđenja, "nacistička mlada" Beate Zschaepe progovorila je o zločinima koji su šokirali Njemačku

Suđenje Beatei Zschaepe traje već dvije i pol godine, no ona i dalje pokazuje jednaki prezir kao i prvih dana. Ova sitna 40-godišnjakinja svaki put kad uđe u sudnicu, prekriži ruke i okrene leđa televizijskim kamerama.

Obično je sa svake strane štite odvjetnici, s kojima ima loš odnos, budući da je pokušala otpustiti troje od njih petero, a i oni su sami pokušali (bezuspješno), odstupiti sa svojih dužnosti.

Otkad je počelo suđenje, Zschaepe nije nijednom progovorila u sudnici, pa je zato toliko zanimanje medija za izjavu koju je danas dala (iako preko jednog člana pravne ekipe, a ne izravno).

Zschaepe je porekla bilo kakvu umiješanost u napade, te je izjavila da nije bila članica neonacističke skupine NSU, koja je postojala više od desetljeća.

NSU je provodila rasno motivirane napade; između 2000. i 2007. godine su ubili 10 ljudi, počinili dva bombaška napada i 15 pljački banaka.

Osam njihovih žrtvi je bilo turskog podrijetla, jedan je muškarac bio Grk (pretpostavlja se da su ga zabunom ubili , jer su smatrali da je Turčin), te su ubili jednu njemačku policajku, za koju nitko ne zna zbog čega je bila njihova meta.

Beate Zschaepe | Author: Peter Kneffel/DPA/PIXSELL Peter Kneffel/DPA/PIXSELL

Ne zna se što je točno NSU želio postići, no Zschaepe je jedini njihov preživjeli član. Druga dvojica, Uwe Boehnhardt i Uwe Mundlos, s kojima je Zschaepe bila u vezi i živjela u zajedničkom stanu u Zwickauu u istočnoj Njemačkoj, počinila su samoubojstva nakon jedne pljačke banke, neposredno prije nego se Zschaepe sama predala.

Prije dolaska u policiju, Zschaepe je zapalila stan u kojem su živjeli, pa je policija ostala bez dokaza, piše BBC.

U današnjoj je izjavi Zschaepe opisala kako se prvo zaljubila u Mundlosa, no kako je na 19. rođendan upoznala i Boehnhardta koji ju je upoznao sa svojim prijateljima koji su imali više nacionalističke svjetonazore. Danas je objasnila da su se 2011. dvojica njezinih ljubavnika međusobno ubili, nakon što su sklopili takav pakt.

U 53 stranice dugoj izjavi detaljno je opisala svoj život, od toga kako je imala lošu vezu s majkom, do toga da nije imala nikakve veze s pripremama ni izvođenjima ubojstava koje je počinio NSU. Istodobno, ispričala se obiteljima žrtava što nije učinila ništa kako bi spriječila zločine.

Napisala je da je za prvo ubojstvo saznala tri mjeseca nakon što se dogodilo, te da je željela ići na policiju, ali su njezini dečki prijetili da će počiniti samoubojstvo ako to učini. 

U izjavi Zschaepe tvrdi da ne zna razloge ni motive počinjenih ubojstava, iako je dodala da je policajka ubijena dok joj je dvojac pokušavao ukrasti oružje. 

Zschaepe je navodno bila "razočarana" činjenicom što njezini ljubavnici ubijaju ljude, te je zbog toga pila tri do četiri boce pjenušca dnevno i zanemarila je svoje mačke. 

Ti zločini su šokirali Njemačku, a mnogi su tad optužili državu da gleda kroz prste ekstremnim desničarima, čiji broj i danas raste, pogotovo s velikom priljevom izbjeglica s Bliskog istoka. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.