Life
8432 prikaza

Objekt 221 - najtajniji je ruski bunker u srcu planine

Objekt 221
1/7
Bohemian Blog
Gradnja je počela u doba Hladnog rata 1977. godine i trebao je biti zapovjedni centar u slučaju nuklearnog rata

Kodno ime je Objekt 221 , a prema glasinama to je nedovršeni kompleks koji sadržava više od 10 km tunela raspoređenih na četiri razine koje su ugrađene duboko u planinu. Da bi ih se moglo obići potrebne su dobre, izdržljive baterije, otporne na vlagu.

Pronalaženje pouzdanih izvora koji se tiču izgradnje Objekta 221 nije lak zadatak jer on datira iz doba Hladnog rata i Željezne zavjese koja je dijelila bivši SSSR od ostatka svijeta. Ono što preostaje su samo priče upućenih i obilazak podzemnog grada.

Objekt 221 | Author: Bohemian Blog Bohemian Blog

Tvrdi se da je gradnja počela 1977, na mjestu ispod brda Mišen. Smješteno u blizini Sevastopolja, to je trebao biti dom crnomorske flote sovjetske vojske, a ova komplicirana mreža bunkera i tunela bila je poznata kao "Alsou-2" ili "Objekt 221". Trebala je služiti kao regionalno pomorsko sjedište, piše Bohemian Blog.

Felix Dadaev DUBLER Life Godinama je bio Staljinov dvojnik u opasnim situacijama

Mjesto je odabrano nakon opsežnog geološkog snimanja. Otkriveno je da je brdo Mišen besprijekorne građe, bez pukotina, špilja, lomova ili šupljina. Podzemni grad izgrađen duboko 180 metara unutar ove savršene planine smatran je krajnjim obrambenim položajem, zapovjednim centrom sposobnim izdržati čak i izravan nuklearni napad.

Imao bi vlastiti nuklearni reaktor manjeg obima, također izgrađen u srcu planine, i bio bi sposoban opskrbljivati električnom energijom i podržavati vojne operacije neovisno o tome što bi se događalo na površini.

Objekt 221 | Author: Bohemian Blog Bohemian Blog

Slično kao i baza nuklearnih podmornica u Balaklavi, Objekt 221 je u velikoj mjeri proizvod hladnog rata. Na južnim obalama Crnog mora, udaljenim od Krima samo kojih 250 km, u Turskoj – koja je američka saveznica i članica NATO-a, bile su smještene američke rakete Nike-Hercules.

Stoga je SSSR morao svoju nuklearna vojnu mornaricu na Krimskom poluotoku opremiti moćnom obrambenom protumjerom, kao i omogućiti pristup Sredozemlju ukoliko bude potrebno.

Nuklearna katastrofa Kyštymska katastrofa Life Godinama su skrivali nuklearnu katastrofu goru od Černobila

Ideja koja stoji iza Objekta 221 bila je osigurati regionalno sjedište nuklearne crnomorske flote ... ali druga priča sugerira da bi ona mogla služiti i kao hitni rezervni zapovjedni centar za čitave sovjetske vojne snage.

Krim je dugo bio omiljeno odmaralište među ruskom elitom, pa je tako podzemni grad zaštićen bombama u blizini odmarališta na plaži mogao osigurati prikladan vijak u slučaju da izbije nuklearni rat, dok su se diktatori sunčali na zlatnom krimskom pijesku.

Da su kojim slučajem odlučili napasti Moskvu poput Hirošime ili Nagasakija, ovo je trebao postati rezervni zapovjedni punkt. Čak i ako nije istina – priča dobro zvuči, no ulaskom u Objekt 221, sve ukazuje da je to trebalo biti točno tako.

Objekt 221 sagrađen je točno unutar planine, na dubini od 180 m ispod čvrste stijene. čvrstom stijenom koja štiti ove tunele od bilo kakvih zračnih napada. Kompleks ispod planine Mishen smatra se drugom najvećom podzemnom strukturom u cijeloj Ukrajini, odmah nakon kijevskog metroa.

Objekt 221 | Author: Bohemian Blog Bohemian Blog

Objekt je izgrađen na četiri nivoa - zapovjedna razina, stambena razina, hardver i komunikacijske razine - s dva sigurna ulaza, istočni i zapadni, udaljeni 650 metara, i oba izlaze na cestu koja kruži po obroncima planine. Ovi ogromni tuneli dovoljno su veliki da kroz njih bez problema prolaze i vojna vozila koja mogu ući i do 500 metara unutar stijena.

Projekt je izveo specijalni bataljun podzemnih građevinskih radnika - timovi sa iskustvom u izgradnji betonskih silosa za balističke rakete.  Postavljeni su cijevi i kabeli, zajedno s osovinom koja je spajala bazu s radarskom platformom na samom vrhu planine.

Marina Semjonova Primabalerina Life Bila je žena državnog neprijatelja i Staljinova žrtva

Kućište je pripremljeno za mali nuklearni reaktor smješten na stražnjem dijelu kompleksa. Postoje dokazi da su ugrađeni zračni kanali, ventilatori, vodovodne i kanalizacijske cijevi, dok su u prazne osovine između razina bila smještena dizala.

Kraj hladnog rata označio je i kraj SSSR-a kao jedinstvene države, pa su stali i radovi na Objektu 221 i to negdje 1989. godine, kad je 80 posto posla bilo obavljeno. U prosincu 1991., Ukrajina uspjela se uspjela odvojiti od brzo raspadajućeg Sovjetskog Saveza i postati neovisna država. Nekada sigurno mjesto na brdu Mišen bilo je čuvano do 1992. a onda se ubrzo počelo pljačkati i danas je dovedeno do neprepoznatljivosti.

Objekt 221 | Author: Bohemian Blog Bohemian Blog
U one rane postsovjetske godine postojali su prijedlozi da se bunker iskoristi kao postrojenje za flaširanje mineralne vode ili vina, a zanimljivo je da je sličnu ideju imao i Nikita Hruščov za sličan Objekt 825 – koji je trebao biti podmornička baza na Balaklavi, ali je tadašnji osebujni sovjetski predsjednik rekao da je previše primitivan i premalen za tu namjenu.

"Ovo treba dati vinarima", rekao je tada mrzovoljno Hruščov.

Tijekom sljedećeg desetljeća strojevi, cijevi, kablovi i pločice bili su temeljito počupani, a koristio se i eksploziv kako bi se otvorili zapečaćeni dijelovi podzemnog grada. U roku od samo nekoliko kratkih godina, Objekt 221 prepušten je propadanju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Pahuljica
    Pahuljica 22:39 09.Rujan 2019.

    Za neki dobar nuklearni Party :P

  • Avatar Bevanda
    Bevanda 22:31 09.Rujan 2019.

    Tko zna, možda će zatrebati.