Tehno
3706 prikaza

Ovo je pet modernih oružja koja su napravljena u dalekoj prošlosti

Dron
Daniel Reinhardt/DPA/PIXSELL
Razvoj tehnologije zauzima jedno od ključnih mjesta u ratovanju, a to pravilo vrijedi oduvijek

Suvremene ratove definiraju brojne tehnologije poput vođenih raketa, helikoptera i podmornica. No ono što mnogi ne znaju je da su mnoge od tih tehnologija u uporabi već više od 100 godina.

Evo pet tehnologija za koje biste se mogli iznenaditi kad čujete koliko su točno stare, piše Business Insider.

Podmornice

Vjerojatno se još nije osušila tinta na poznatoj američkoj Deklaraciji o neovisnosti kad su Amerikanci lansirali svoj prvi napad iz podmornice, točnije prvi takav napad uopće u povijesti.

Ezra Lee je navigirao podmornicom pod imenom "Kornjača", koja je krenula u napad na britanski vodeći brod "Eagle". "Kornjača" nije uspjela potopiti metu, kao ni brojne druge brodove koje je napala prije potonuća 1776. godine.

Dronovi

Prve misije dronova provedene se u Prvom svjetskom ratu, te je stariji brat predsjednika Johna F. Kennedyja poginuo u jednoj takvoj akciji.

Prvi dronovi su bili modificirani bombarderi kojima bi upravljao pilot koji bi prije stizanja na željenu metu napustio zrakoplov. Zrakoplovom bi zatim iz daljine upravljao pilot iz drugog bombardera.

Svi dronovi su bili samoubilačka vozila koja bi se zabila u neprijateljske mete, a njihova izrada je imala uporište u programu koji je stvarao prve navođene projektile.

Vođene rakete

Dobro ste pročitali, prvi navođeni projektili testirani su u Prvom svjetskom ratu. Orville Wright i Charles F. Kettering su izumili Kettering Bug - modificirani zrakoplov koji je koristio žiroskop kako bi pratio i prilagodio svoj let na unaprijed određeni cilj. 

Kad bi Kettering došao do cilja, otpala bi mu krila, motor bi prestao raditi i letjelica bi pala na zemlju sa 80 kilograma eksploziva. 

No projektil je imao puno problema, koji nisu rješeni prije završetka rata.

Ručne granate

Kad su granate postale glavno oružje Prvog svjetskog rata, zapravo se radilo o oživljavanju starog oružja.

Naime, one su već bile velika senzacija 700-tih godina kad su vojnici Bizanta dokučili da mogu upakirati svoje oružje - grčku vatru - u kamen, staklo i keramičko posuđe.

Helikopteri

Kultno oružje korišteno u vijetnamskom ratu ustvari je korišteno i u Drugom svjetskom ratu. Prvi helikopter za spašavanje koristio se u Mjanmaru, a Nijemci su izradili mnoštvo dizajna za helikoptere.

Britanci su pak imali leteće automobile koji su koristili rotirajuće lopatice nalik onima na helikopteru kako bi se zadržali u zraku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.