Life
293 prikaza

Pet načina kako da se probudite na vrijeme

Budilica
Thinkstock
Za mnoge jutarnje buđenje i ustajanje iz kreveta predstavlja traumatičnu borbu što baš i nije najbolji početak novog dana

Kako se ne bi događalo da novi dan započinjemo kao borbu, moguće je razviti navike koje će nam pomoći oko jednostavnijeg buđenja i ustajanja.

Business Insider donosi pet savjeta kako lakše započeti novi dan. 

1. Razvite noćnu naviku

Prije nego učinite išta drugo, pobrinite se da u krevet rano, kako biste dobili potrebnu količinu sna. Za većinu ljudi, to je otprilike osam sati prije buđenja.

Oni koji pate od nesanice, trebali bi razviti redovite navike vezane uz odlazak u krevet i spavanje, kako bi se naspavali i bili odmorni. Pokušajte s toplom kupkom ili tuširanjem u slabo osvjetljenoj sobi, zapisivanjem svega što trebate sutra napraviti, ili molitvom ili meditacijom, sve dok se ne počnete osjećati pospano. 

Važno je održavati redovito vrijeme odlaska na spavanje i vrijeme buđenja čak i kad imate slobodne dane, jer to omogućava internom satu u tijelu da održi redoviti ritam, te zauzvrat čini  ustajanje lakšim. Ako vam se vrijeme buđenja stalno mijenja, tijelo se osjeća kao da je u stalnom stanju „jet laga“. 

2. Isključite svu elektroniku

Daljinski upravljač i tv | Author: Thinkstock Thinkstock

Isključite televizor, kompjuter, laptop, tablet i smatrphone 30 minuta do sat vremena prije nego krenete u krevet. Svjetlost s tih uređaja smanjuje količinu melatonina kojega proizvodimo, zbog čega teže zaspimo i održavamo san. 

U pravilu, spavaću sobu koristite samo za spavanje i intimu. 

3. Nemojte zloupotrijebiti 'snooze'

Kada ste se dovoljno naspavali, trebali biste se početi rastezati nekoliko minuta prije nego se alarm uopće uključi. Kada ga isključite, pritisnite 'snooze' samo jednom.

Nakon što ste stisnuli odgodu, okrenite se prema noćnoj lampi. Prije negoli ustanete i zazvoni vam još jedna odgoda, pokušajte malo razgibati donji dio leđa, tako da kada vam ponovno zazvoni alarm, ustanete odmah iz kreveta bez problema.    

4. Obratite pozornost na temperaturu

Ako imate programirajući termostat, podesite ga tako da vam u sobi 30 minuta prije ustajanja postane toplije. Pospaniji postajemo kada se naša tjelesna temperatura spušta, a budimo se kada ona raste.

Tijekom noći, idealna temperatura je između 18,3 i 20 stupnjeva, a ujutro oko 22 stupnja Celzijusa. 

5. Pustite svjetlo

Kad ustanete iz kreveta, izložite se što je više moguće svjetlu. Ako se sunce diglo, podignite rolete i pustite ga unutra.

Ako sunca još nema, upalite svjetlo u sobi ili kupite malu kutiju za svjetlosnu terapiju koja simulira sunce. Jarko svjetlo pojačava budnost i poboljšava raspoloženje. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.