Life
3452 prikaza

"Udali su me sa 14 godina. Zaključao me i silovao..."

Scena iz filma 'Difret'
difret.com
Aberash Bekele je imala svega 14 godina kad je oteta i udana za puno starijeg muškarca, no odlučila je da se neće predati

Filmovi koji se temelje na stvarnim događajima mogu svijetu prikazati neispričane priče, te ukazati na probleme s kojima se pojedinci ili skupine susreću, a koje je potrebno hitno okončati.

Jedan od takvih filmova je i 'Hrabra djevojka', tj 'Difret', u kojem je prikazan život Aberash Bekele, a kojim su ona i filmaši željeli izazvati reakciju gledatelja da pomognu u okončanju brakova među djecom. 

"Ja sam imala samo 14 godina kad me, zbog braka, oteo puno stariji muškarac. Odveo me u nepoznatu kolibu, zaključao i silovao. Za razliku od druge djece koja dijele ovakve užasne priče, ja sam se spasila tako što sam upucala svojeg otmičara i pobjegla na slobodu. No čak i nakon toga nisam bila slobodna, jer sam optužena za ubojstvo i poslana na suđenje. Srećom, uz mene je bila ekipa puna podrške, koja je neumorno radila na mojem oslobođenju", piše Bekele.

Nakon što je pobijedila na sudu, svejedno je odlučila napustiti selo zbog toga što se dogodilo. Nije se smjela vratiti i živjeti s obitelji, nego je morala biti sakrivena od očiju javnosti.

No film je to promijenio. "Drago mi je da moju priču vide i drugi, a dobila sam i pozitivne kritike, što me ohrabrilo."

No 'Difret' nije tek Bekelina priča, jer istu sudbinu dijele nažalost sve Etiopljanke koje su se udružile kako bi prekinule loše tradicije i kulturološke norme.

Film je velika šansa da njihova iskustva izađu u javnost i da se zaštiti i osnaži djevojčice diljem svijeta, kako bi se ujedinile i bile si međusobna podrška.

"Nadam se da će film motivirati druge da poduzmu hrabre korake u Etiopiji, ali i drugim zemljama, te da će im pomoći da se zaustave dječji brakovi i nasilje nad ženama", kaže Bekele.

Kad je vidjela učinke filma (koji se počeo prikazivati u rujnu ove godine u SAD-u), ali i nakon što je uočila koliko toga žene mogu postići kad imaju zajednički cilj, Bekele je započela svoje putovanje kao aktivistica, s ciljem elimiiranja dječjih brakova. 

"Odlučna sam da ću podržati žene i djevojčice u ruralnim područjima Etiopije, podijelit ću s njima svoje iskustvo i omogućit ću im da snažno stanu na svoje noge i suoče se sa svim izazovima i diskriminacijom ispred njih. Već sam učinila prvi korak, tako što obnašam ulogu odvjetnice za djevojčice diljem svijeta", kaže Bekele koja je pokrenula peticiju kojom se od američkog Ministarstva vanjskih poslova zahtijeva da osmisle strategiju i plan eliminiranja dječjih brakova.

Inače, na tu strategiju mnogi čekaju od 2013. godine, kad je prvotno obećana, piše Daily Beast.

"Moje suđenje je promijenilo mnogo toga. Ondje nije bilo otmica gotovo 10 godina, zakoni su ojačali, te su otmice postale kažnjiva djela za koja se može dobiti zatvorska kazna u trajanju od pet ili više godina. Također je prvi put u povijesti Etiopije rodno uvjetovano nasilje prepoznato kao zločin. Ali sad su u mojem selu otmice opet u porastu, te nas očekuje još puno posla", zaključuje Bekele.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.