Life
1817 prikaza

Djecu tuku i progone jer misle da su vještice

Fotografije Anje Ringgren Lovén iz Nigerije
Anja Ringgren Lovén / Facebook
Donosimo punu priču koja se krije iza poznate fotografije izgladnjelog nigerijskog djeteta optuženog da je vještac

Žena koja je fotografirana dok je davala vodu izrazito pothranjenom dječaku koji je optužen da je vještac, otkrila je pozadinu koja se krije iza ove stravične fotografije koja je u trenu obišla cijeli svijet i ukazala na veliki problem praznovjerja koji vlada u Nigeriji.

Naime sve je počelo kad je Anja Ringgren Lovén, osnivačica Zaklade za pomoć u obrazovanju i razvoju djece u Africi, primila poziv u vezi dječaka starog dvije-tri godine kojeg je napustila obitelj.

Fotografije Anje Ringgren Lovén iz Nigerije | Author: Anja Ringgren Lovén / Facebook Anja Ringgren Lovén / Facebook

"Čim smo čuli koliko je star, nismo čekali ni trenutak. Tako malo dijete ne može dugo preživjeti samo na ulici, pa smo odmah organizirali spasilačku misiju", priča Anja.

Pa ipak, dječak je tako živio osam mjeseci, i bio je u strašnom stanju kad ga je pronašla ova Dankinja velikog srca i njezina ekipa pomogača. Prozvali su ga Hope (Nada) i ušao je u povijest.

No on je tek jedan od nekoliko desetaka djece kojima je Anja posvetila život. Ona je naime prije tri godine odlučila pokrenuti dobrotvornu organizaciju u Nigeriji s ciljem zbrinjavanja djece koja su optužena da su vještice.

"Sama sam putovala po Nigeriji i susretala djecu koja su mučena i tučena gotovo do smrti zato što su optužena da su vještice, te su izbačena na ulicu. Ono što sam vidjela je bilo toliko barbarski i strašno da me jako dirnulo.

Zato sam odlučila prodati sve što sam posjedovala u Danskoj i posvetiti svoje vrijeme i život pomažući "djeci vješticama" u Nigeriji."

S partnerom Davidom, Anja danas vodi dječji dom za djecu i mlade optužene za vračanje. Ovaj par, koji ima dvogodišnjeg sina, trenutačno se brine za 34 djece, od kojih su svi žrtve praznovjerja.

"Kad jako mučite i zlostavljate dijete i izbacite ga na ulicu samog, to kod njega uzrokuje veliku traumu koja ostaje duboko ukorijenjena u njemu.

Jer kad vas odbaci vlastita obitelj, osjećate se najusamljenije na svijetu, pogotovo ako ste dijete i ne vjerujem da itko može stvarno zamisliti kakav je to osjećaj."

Fotografije Anje Ringgren Lovén iz Nigerije | Author: Anja Ringgren Lovén / Facebook Anja Ringgren Lovén / Facebook

Njezina zaklada ACAEDF također se brine da sva djeca u južnoj nigerijskoj državi Akwa Ibom dobiju priliku za školovanje.

"Obrazovanje je ključno u borbi protiv praznovjerja", kaže Anja i dodaje da smatra svojom zadaćom da radi s lokalnim stanovništvom, piše Huffington Post.

"Mi spašavamo i brinemo se za ranjivu djecu ovdje. No kako bi se zaustavilo praznovjerje, egzorcizam i crna magija koju izvode vračevi i tzv. vračevi doktori, moramo glasno govoriti o toj temi. 

Vrijednosti koje cijenimo su čisto suosjećanje, ljubav i briga za one kojima je to najpotrebnije, te im na taj način pokušavamo povratiti ili izgraditi samopouzdanje."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.