Life
22828 prikaza

Pronašli njemačku podmornicu koju je potopilo čudovište?

Podmornica koju je napalo čudovište
screenshot/youtube
Morska je neman imala dugo tijelo, malu glavu i šiljate zube - svjedočio je kapetan

Dok su polagali podmorski dalekovod, škotski su inženjeri otkrili nešto nevjerojatno - podmornicu iz Prvog svjetskog rata na dnu mora. Stručnjaci vjeruju da se radi o olupini UB-85, njemačkoj podmornici čija je posada tvrdila kako ih je napalo i potopilo - morsko čudovište.

Podmornica koju je napalo čudovište | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Koliko god bajkovito zvuči, priča je to koju su ponavljali godinama, a i povjesničari ozbiljno propitkivali. Iness McCartney, povjesničarka i morski arheolog sa Sveučilišta Bournemouth smatra kako su novinari glavni krivci za širenje priče o napadu morske nemani.

Olupina je pronađena nedaleko od obale grada Stranraer u jugozapadnoj Škotskoj, na dubini od 104 metra. Otkrili su je sonari. 

Nemilosrdna zvijer ih potopila

Kapetan Günther Krech i njegova posada zarobio je britanski ratni brod HMS Coreopsis 30 travnja 1918. Uhvaćeni su na morskoj površini, u slučajnoj patroli britanskog broda. Na iznenađenje Britanaca, Nijemci su se odmah predali.

Pri ispitivanju, kapetan je rekao kako je podmornica izronila na površinu da bi napunila svoje baterije, kad ju je odjednom napala neobična zvijer.

Podmornica koju je napalo čudovište | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

- Imala je malu glavu, s dugim i šiljatim zubima koji su sjali na mjesečini. Posada je uz puno muke uspjela odvratiti morsku neman pucnjevima iz pištolja - rekao je Krech.

Iako su otjerali morsko čudovište, u bliskom susretu je podmornica toliko nastradala da nije mogla više zaroniti.

- Zbog toga ste nas uspjeli uhvatiti na površinu, nije bilo riječi o neopreznosti, već o spašavanju života - ispričao je Britancima.

Što se točno dogodilo nakon toga ostalo je nekom vrstom misterije, a znanstvenici se nadaju da će pronalaskom stvarne olupine podmornice napokon doći do nekih odgovora koji će razjasniti cijelu priču, pa i postojanje potencijalnog čudovišta. 

Podmornica koju je napalo čudovište | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Stručnjaci vjeruju kako je posve moguće da je neko veliko morsko biće onesposobilo podmornicu, no upitno je je li to poznata životinja, ili pak doista neka nepoznata vrsta, za koju su kapetan Krech i njegova posada mogli pomisliti da je čudovište. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.