Life
32969 prikaza

Pucali su im svima u glavu, a ovo su njihovi potomci

Obitelj Romanov
Pinterest
Potomci obitelji čije se prezime povezuje s Oktobarskom revolucijom i pokoljem i dalje žare i pale europskim plemićkim obiteljima

U Ekaterinburgu su prije točno sto godina, streljani članovi carske obitelji Romanov, među njima i tadašnji car Nikola II. Godinu dana ranije je na ulicama Sankt Peterburga započela Oktobarska revolucija koja će promijeniti lice i naličje Rusije, ali i čitavog svijeta.

U kasnim satima 16. srpnja Nikolas, njegova supruga Aleksandra, te kćeri Olga, Tatjana, Marija i Anastasija te sin Aleksej su, skupa s četvero sluga, odvedeni u podrum kuće u kojoj su ih boljševici držali te su poredani uza zid i streljani, a oni koji su još disali su "dokrajčeni" bodežima.

Nakon njihove smrti krenule su kolati glasine kako je najmlađa kći, Anastasija, preživjela pokolj. To je, pak, desetljećima golicalo maštu medija, povjesničara ali i prevaranata, među kojima je najpoznatija Poljakinja Anna Anderson (pravim imenom Franziska Schanzkowska) koja je do smrti tvrdila da je Anastasija.

No, boljševici nisu iskorijenili obitelj Romanov čiji su potomci društvena krema u drugim državama, te počesto s ponosom ističu svoju povezanost s posljednjim ruskim carom.

Nadvojvotkinja Marija Vladimirovna 

Riječ je o direktnoj nasljednici nekadašnjeg ruskog cara Aleksandra II., koji je vladao od 1855. do 1881. kada je ubijen. Ona koristi sve titule kojima su se služili prijestolonasljednici ruske krune iako mnogi tvrde kako na to nema prava. Rojalisti je smatraju prvom osobom ruske kraljevske obitelji u emigraciji, a Marija Vladimirovna stanuje u Madridu gdje je i rođena.

Nadvojvotkinja Marija Vladimirovna | Author: Albert Nieboer/DPA/PIXSELL Albert Nieboer/DPA/PIXSELL
Princ Philip, vojvoda od Edinburgha

Suprug britanske kraljice Elizabete II. je ujedno i nećak ubijene carice Aleksandre, i pra-pra-praunuk Nikolasa I. Upravo je njegov DNK korišten kako bi se identificirali ostaci obitelji ubijene 1918. godine. To znači i da su prijestolonasljednik Charles, njegovi sinovi s Dianom i njihovi potomci jednim djelom Romanovi.

Princ Philip | Author: John Stillwell/Press Association/PIXSELL John Stillwell/Press Association/PIXSELL
Hugh Grosvenor, vojvoda od Westminstera

Njegov je otac preminuo relativno nedavno, a 25-godišnji Hugh je time postao sedmi vojvoda od Westminstera, nasljednik milijardi i, kako kažu Britanci, "najpoželjniji britanski neženja". On je potomak Mikhaila Romanova, ali uz to i Aleksandera Puškina.

Hugh Grosvenor | Author: Peter Byrne/Press Association/PIXSELL Peter Byrne/Press Association/PIXSELL
Kralj Konstantin II. od Grčke 

Posljednji grčki kralj prije ukidanja monarhije je Konstantin II. čija je pra-prabaka bila nadvojvotkinja iz obitelji Romanov. Konstantin se nakon 46 godina u egzilu u domovinu vratio 2013. 

Konstantin II | Author: Wikipedia Wikipedia

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milas 11:12 31.Kolovoz 2018.

    U Rusiji se, nažalost, sve odvijalo po sistemu iz zla u gore.

  • Benjamin 07:33 31.Kolovoz 2018.

    Nema revolucije bez krvi... Ali, zato su u svojih 300 godina Romanovi u miru redovno hranili svoje hrtove kmetovima i nitko se zbog toga nije pretjerano uzrujao...

  • babamoje2 23:32 19.Kolovoz 2018.

    ispada da ih triba žalit,biće je rovulucija bila jer su ovi bili puno dobri,biće su ih iz istog razloga bekili?biće su i francuzi istozli ka i boljševici?