Life
899 prikaza

Prva žena na čelu narko kartela: Uspjela pranjem novca, prodajom droge...

Vojska u Rio de Janeiru
JOEDSON ALVES/DPA/PIXSELL
Svi muškarci Arellano Felix klana su mrtvi ili zatvoreni, pa vlasti vjeruju da je njihovo mjesto preuzela žena

Arellano Felix braća, koji rukovode zloglasnim klanom trgovaca drogom u Tijuani, izvukli su kraći štap u neprijateljskim sukobima. 

Najstarijeg, Francisca Rafaela, ubio je klaun na zabavi. Njegovog brata Ramona, poznatog po brutalnim tehnikama mučenja, ubila je policija tijekom karnevala. Nećaka, Luisa Fernanda Sancheza Arellana uhitili su dok je gledao utakmicu na kojoj je Meksiko pobijedio Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu.

Sad kad su sedmorica muških članova završili na groblju ili u zatvoru, klan je navodno učinio nezamislivo u macho svijetu kartela i na vodeću poziciju stavio - ženu.

Jedna od sestara - Enedina Arellano Felix - možda upravlja ostatkom vodećeg tijuanskog kartela koji prodaje kokain, marihuanu,heroin i kristalni met, te ga prenosi preko najprometnije granice u Kaliforniji. 

54-godišnja računovotkinja navodno je manje sklona tulumarenju i ubojstvima od braće, te je više usredotočena na posao. Vjeruje se da je ona preuzela kontrolu nakon što je Sanchez Arrelano - njezin sin ili nećak (nije potvrđeno) - uhićen.

Iako je i prije bilo poznatih ženskih trgovaca drogom, Enedina, poznatija kao La Jefa - šefica - bila bi prva koja upravlja cijelim kartelom.

Uspon na vrh industrije kojom dominiraju izrazito nasilni muškarci nije nimalo lagan. U njemu se muškarci ponašaju poput životinja, a žene se obično iskorištavaju, zlostavljaju i na kraju ih ubiju. Izuzetno su rijetke žene koje se uzdignu na ljestvici, te one moraju biti izrazito inteligentne, talentirane i hrabre.

Uz to, zanimljivo je da Enedina nije samo nadživjela pad svoje braće nego i općenito pad šefova narko kartela diljem Meksika, budući da su pod vodstvom predsjednika Enriquea Pene Nieta, policija i vojska počele vraćati pravdu u svoje ruke. 

Ljepotica koja zna kako s novcima

Inače, Arellano Felix braća su osamdesetih preselili iz unutrašnjosti Meksika u Tijuanu, gdje su gradili carstvo u krvi, tulumareći na svakom koraku puta. A dok su braća preuzimala noćne klubove i palili leševe na roštiljima, Enedina je na privatnom fakultetu studirala računovodstvo.

Kako su njezina braća počela "padati" 2000-ih godina, tako se Enedina uspinjala u organizaciji, rukovodeći operacijama pranja novca i organizirajući razne poslove, kao što je onaj u svijetu farmacije, zahvaljujući kojem je 2002. završila na crnoj listi SAD-a, zbog čega bilo koji Amerikanac koji s njom bude poslovao može dobiti kaznu do milijun dolara. 

2006. godine, tadašnji meksički državni odvjetnik Daniel Cabeza de Vaca proglasio ju je financijskim stručnjakom kartela.

No Enedina nije zainteresirana za rat kao njezina braća. Ona želi stvoriti veze i savezništva kako bi zaradila više novaca. A u sklapanju veza joj je navodno pomogla ljepota.

Unatoč visokoj poziciji u kartelu, o Jefi se malo zna. Postoji tek nekolicina njezinih starih fotografija na interentu, zna se da se udala i rastala najmanje dva puta (iako je nepoznato njezino trenutačno bračno stanje), te se o njoj pišu pjesme. 

O toj lijepoj ženi koja se ne boji malo pucnjave kruže svakakve priče i prekrivena je velom misterioznosti. Što je velika razlika od uobičajene uloge žena u kartelima: koje muškarci iskoriste za malo osobnog zadovoljstva, te stalno iznova dokazuju kako imaju moć nad njima i kako ih smatraju ranjivima i potrošnima, piše Time

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.