Life
41149 prikaza

Razlog zašto je Tesla umro u krajnjoj bijedi i dugovima

Nikola Tesla
Wikipedia
Genije s ovih prostora i vjerojatno najveći svjetski um struju je svijetu želio dati besplatno, a umro je kao teška sirotinja

Davno prije nego je Michel Foucault naučio da je "znanje moć", Nikola Tesla sjajno je ilustrirao da se genijalnost nalazi u izmjeničnoj struji. Rođen u Hrvatskoj 1856., Tesla je već od rane dobi pokazivao svoje nevjerojatne umne sposobnosti. U svom naizgled neograničenom mozgu mogao je "pohraniti" čitave knjige i logaritamske tablice, izdržati budan duga razdoblja i olako učiti nove jezike. 

Prema svemu sudeći, bilo je jasno kako Tesla u glavi ima "zlatni rudnik" i zaista je njegov mozak stvorio brojne izume bez kojih ne bismo mogli zamisliti život danas. No, ponekad stvari nemaju previše smisla u životu, baš kao što nema smisla ni činjenica da je Tesla umro bez ikakvog novca, piše Grunge.

Stigao je u SAD 1884. noseći samo četiri centa u džepu. Iako nije imao puno, iz njega je prštao potencijal. Osim toga, sa sobom je nosio pismo preporuke adresirano na Thomasa Edisona, u kojem je navodno pisalo "Moj dragi Edisone, poznajem dva velika čovjeka, a ti si jedan od njih. Drugi je ovaj mladić!".

Nikola Tesla u laboratoriju u Colorado Springsu 1899. iz 1899. Znanost Skrivan 120 g.: Nevjerojatan intervju s Nikolom Teslom

Tesla je kasnije ispričao kako mu je Edison obećao isplatu od 50 tisuća dolara ako može napraviti bolji izum od postojećih generatora istosmjerne struje, što je ovaj oduševljeno dočeka, uzvrativši mu s riječima "izazov prihvaćen!".

Jednom kad ga je nadmašio, Edison je svoju prvotnu ponudu nazvao šalom, a Tesla je dao otkaz i ponovno se našao bez novca.

Srce mu je bilo veće od mozga

Impresioniran Teslinim dizajnom sustava napajanja naizmjeničnom strujom, Edisonov suparnik George Westinghouse licencirao je patente za tu moćnu tehnologiju za 60 tisuća dolara. 

Ali kada je skupa pravna bitka s Edisonom zaprijetila bankrotu Westinghousea, Tesla je nesebično pristao da neće naplatiti tantijeme koji su mu obećani.

Još jedan neprocjenjivi izum, Teslina zavojnica, imao je moć stvaranja visokih napona i slanja radio signala. Ali Teslu je pokrao Guglielmo Marconi, koji je tvrdio kako je on odgovoran za izum radija. 

Tesla je želio besplatno prenositi električnu energiju diljem svijeta pomoć niza divovskih tornjeva. No, kad je izgubio naklonost bogatih investitora, pao je u depresiju. Nakon živčanog sloma, Teslin se život raspao. 

Ja sam ipak poražen čovjek. Ja nisam ostvario ono najveće što sam mogao. Htio sam osvijetliti čitavu Zemlju. U njoj je dovoljno elektriciteta da postane drugo Sunce. Svjetlost bi sijala oko ekvatora, kao prsten oko Saturna. Ljudski rod nije sazreo za veliko i dobro. U Colorado Springsu napojio sam Zemlju elektricitetom. Život ima beskonačan broj vidova, a dužnost znanstvenika je da ih pronalazi u svakom obliku materije. Tri stvari su bitne u tome. Sve što činim je traganje za njima. Znam da ih neću naći, ali neću ni odustati od njih.

Riječi su to koje je Tesla izrekao za intervju koji je navodno bio skrivan punih 120 godina, koji je 1899. dao časopisu Besmrtnost.

Njegovo kompulzivno ponašanje, koje ga je pratilo cijelog života, počelo je vladati njegovom svakodnevicom. Opsjednutost brojem 3 poprimila je nevjerojatne razmjere - tijekom večere složio bi 18 salveta prije nego što bi počeo jesti, jer je taj broj djeljiv sa tri. Kad bi odsjedao u hotelu, tražio je da je broj njegove sobe djeljiv sa tri i posebno zatražio da mu se svakog jutra donese 18 ručnika.

Po nekim podacima precizno je određivao masu hrane i brojao koliko mu je potrebno pokreta vilicom prije nego ju probavi. Imao je duboku fobiju od okruglih objekata, pa tako ne bi mogao ostati u društvu žene koja nosi naušnice. 

Florence Owens Thompson PRAVI IDENTITET Life Tragična priča o ženi koja je postala lice "Velike depresije"

Bio je to očigledno problem naslijeđen iz obitelji, a njegov otac i brat pokazivali su simptome šizofrenije i poremećaja osobnosti. Otac mu je bio poznat po žestokim i nasilnim razgovorima sa samim sobom, oponašajući različite ličnosti, a brat mu je patio od čestih i teških halucinacija.

Tesla je navodno i sam patio od halucinacija koje su doprinijele i njegovom znanstvenom uspjehu s obzirom na inspiraciju koju je dobivao tijekom tih iskustava. Ideju za izmjenični motor navodno je dobio inspiriran halucinacijom svjetla i plamena. 

U razmahanom ludilu, Nikola Tesla je počeo razgovarati s golubovima, a za jednog od njih je tvrdio da je "u stanju voljeti poput čovjeka".

Čovjek mora biti sentimentalan prema pticama. To je zbog njihovog krila. I on ih je nekada imao, prava i vidljiva!

Taj mu je golub umro u rukama, a Tesla je kasnije umro u dugovima radeći projekt "Zrake smrti" za Sovjetski savez. Umro je sam, u siromaštvu i pomalo izoliran, što je zapravo tužan kraj hvaljenog izumitelja modernog doba. Na najteži mogući način naučio je da nije dovoljno samo imati ideju ili izum, već je nužno povezati se s pravim ljudima i biti društveno prihvaćen.

Izumi koje nije završio i ukradena imovina

Jedino što je impresivnije od Teslinih izuma su oni o kojima je sanjao, ali nikad dovršen. U nastojanju da okonča sve ratove, Tesla je u jednom trenutku razvio planove za "zraku smrti", za koju je tvrdio da će "poslati koncentrirane zrake čestica kroz slobodan zrak, tako ogromne energije da će oboriti flotu od 10000 neprijateljskih aviona na udaljenosti od 250 milja. "

Nikola Tesla u laboratoriju u Colorado Springsu 1899. | Author: Recuerdos de Pandora/Flickr/CC BY-SA 2.0 Recuerdos de Pandora/Flickr/CC BY-SA 2.0

Teslina ideja bila je razviti oružje toliko bezobrazno moćno da bi odvratilo bilo koju zemlju od ponovnog napada - jednih na druge. No, njegovi koncepti nisu tu završili, on je predviđao budućnost u kojoj bi se sav rad automatizirao. Tvornicama bi upravljali roboti, a automobili bi se vozili. Također, najavio je i pojavu mobitela te interneta, a njegove su vizije redom ostvarene.

Kad cijeli svijet bude potpuno bežično premrežen, Zemlja će se pretvoriti u jedan veliki mozak, što suštinski i jest, i sve njegove jedinice skupa činit će jednu stvarnu i ritmičnu cjelinu. Bit ćemo u stanju međusobno komunicirati u trenutku, neovisno o udaljenosti. Ne samo to, nego ćemo... pritom savršeno vidjeti i čuti jedni druge kao da vodimo razgovor u četiri oka, unatoč razdaljenostima od tisuća milja, a instrumenti kroz koje ćemo komunicirati bit će takvi da će moći stati u džep

Briga o Teslinoj imovini pripala je nećaku Kosanoviću i to prema odluci američkih vlasti od siječnja 1943. On je prije odlaska za London isplatio sve račune za ležarinu Teslinih stvari i čuvanje posmrtnog pepela. Htio je vidjeti i Teslinu ostavštinu, ali su mu radnici u skladištu rekli da je 'grupa momaka iz FBI-a došla noću i napravila snimke svih njegovih stvari."

Sve što je ostalo iza Tesle upakirano je u 60 paketa i brodom 'Srbija' iz New Yorka je otplovilo za Rijeku, a zatim u rujnu 1951. godine stiglo u Beograd.

Tamo je sve pohranjeno na Elektrotehničkom fakultetu, a godinu dana kasnije u Genčićevu vilu.  Zanimljivo je da je FBI bacio oko na njegove izume iako je Tesla imao američko državljanstvo.

Nikola Tesla GENIJE Life Tesla je jednom hotelski račun platio nepostojećim izumom

Točnije rečeno, o njegovim izumima brigu je preuzeo Ured a nadzor nad vlasništvom stranaca koji je sve njegove stvari, prije no što su prebačene u Europu, stavio na sigurno mjesto i prekontrolirao. 

Razlog su Teslini izumi, a naročito tzv. 'zraka smrti'. Iako su službeno zanijekali da su bili zbog toga zabrinuti, američke su vlasti bile zapravo jako zainteresirane u kojoj je fazi izum.

On zapravo i nije bio posebna tajna, jer je o njemu pisao New York Times još 1934. godine. No, kad izumitelj takvog kalibra spominje bilo kakvo oružje, svaka vlada postaje zabrinuta. 

Teslin najluđi trenutak

U ljeto 1899., dok je sjedio sam u svom laboratoriju u Colorado Springsu, Nikola Tesla zabilježio je neobične ritmične signale. Tada ih je opisao gotovo kao brojke. Nakon što je po prvi put zabilježio radio signale iz svemira, Tesla je bio uvjeren da su to pokušaji komunikacije s Venere ili Marsa.

Ekscentrični izumitelj u to vrijeme je boravio u New Yorku i u novinama se žalio da nema vremena za posvetiti se istraživanju "svemirskih komunikacija" zato što su ga pritisle neke puno zemaljskije brige.

Misli o ženama i zašto je cijeli život bio bez seksa

Nikola Tesla se nikad nije ženio, niti je imao službeno djevojku, no žene su unatoč svemu ili možda baš zbog toga ludjele za njim.  Kako ih je odbijao te zašto se nije ženio slavni je znanstvenik otkrio svom prijatelju, srpskom pjesniku Lazi Kostiću.

Naime, njih su se dvojica redovito dopisivali, a Kostić mu je u jednom pismu predložio da se oženi Lenkom Dunđerskom, jednom od najljepših i najobrazovanijih djevojaka njihovog vremena. 

Na prijedlog Laze Kostića da se oženi Lenkom, koja je u tom trenutku imala 25 godina i bila nasljednica jednog od najbogatijih Srba tog vremena, Tesla je odgovorio samo ovo: Brak me ne zanima. Ja sam se odavno vjenčao sa znanošću.

Dvа su putа - mnogo ili nimаlo seksа. Sredinа služi zа obnаvljаnje ljudskog rodа. Previše seksа kod izvjesnih ljudi pothrаnjuje i snаži vitаlnost i duh. Apstiniranje od seksа to isto čini kod drugih ljudi. Jа sаm izаbrаo tаj drugi put

Ipak, vjerovao je kako budućnost borbe žena za ravnopravnost vodi ka tome da će žene jednog dana biti društveno superiorne muškarcima, što je vidio kao njihovu prirodnu društvenu poziciju, koja im se tijekom razvoja civilizacija u pravilu uskraćivala:

"Ta borba žena prema spolnoj jednakosti na kraju će dovesti do novog poretka među spolovima, sa ženama kao superiornima. Postizanje prvo ravnopravnosti, a poslije i superiornosti, neće biti isprazna fizička imitacija muškaraca, nego buđenje intelekta žena."

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar maks20022
  maks20022 18:12 07.Ožujak 2020.

  Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

 • ivek2323 11:41 14.Prosinac 2019.

  Čovijek koji je izmislio nuklearnu reakciju je poźalio nakon Hirošime što je to napravio= izumio ,, Galicio ti si kao ovaj iz stranke pametno što su ga primili u Cern ,, sav ushičen priča da bi oni stvorili malu crnu ... prikaži još! rupicu za znanost ,pa čak se I Sheldon izmišljeni lik pita dali bi to bilo pametno ,a pametni ne,, ???? I nije cern na stanci radi odrźavanja nego je pokvaren namjerno jer to je ko da Kim Jong Un ima Cern uređaj pa nas sve pobije ,, moźda bi kim čak I više promišljo dali da to uklju

 • ivek2323 11:13 14.Prosinac 2019.

  Harp antene pozocionorane po cijeloj zemlji su njegove takozvane zrake smrti ,, ne da mogu uništiti flotu modernih aviona nego mohu spriječiti izvanzemaljske ,,mogu napraviti uragan ili ga okončati ,mogu napraviti I tsunami ,,eh galicio di ti źiviš