Life
11828 prikaza

Selo duhova na pustom otoku u koje više nitko ne dolazi

Houtouwan
1/9
Screenshot
Selo koje je nekada živjelo od mora i ribolova ima čak i kuća u kojima je ostao namještaj koji je obrastao zelenilom

Nedaleko od kontinentalne Kine i 64 kilometra od Šangaja, nalazi se mali otočić Shengshan. Ima samo nekoliko kilometara širine i prekriven je visokim brdima.

Jedina stvar koja ga čini posebnim jest nekadašnje ribarsko selo Houtouwan, sada posve napušteno. Ali ne samo da je selo napušteno ranih devedesetih već ga je, u protekla tri desetljeća, u potpunosti preuzela priroda.

Nekada bogat životom danas su kamene kuće Houtouwana bogate drugom vrstom života, a to su biljke. Naime, on je prekriven biljkama penjačicama, lozom, mahovinom i stablima - možda je i najzelenije selo na svijetu.

Houtouwan | Author: Screenshot Screenshot
Nakon što je selo ponovno otkriveno 2015., vrlo je brzo postalo destinacija za turiste i putnike. Kuće se iz brda spuštaju sve do mora. Nekima fale dijelovi zidova, ili možda krov, a vegetacija ih je savladala i iznutra.

Selo koje je nekada živjelo od mora i ribolova ima čak i kuća u kojima je ostao namještaj, kao da je netko čarobno uklonio ljude i zamijenio ih zelenilom, pa puzalice rastu i po krevetima i ormarima.

Selo se krenulo razvijati pedesetih godina, a nalazi se na jednom od 400 otoka Shengsi arhipelaga, no samo je Houtouwan, uz pomoć majke prirode, tako maestralno transformiran.

Houtouwan | Author: Screenshot Screenshot
Obitelji su nekoliko desetljeća uspješno živjele na otoku, na vrhuncu "slave" bilo ih je oko 2.000. Međutim, nagli razvoj Kine sela je ostavio negdje daleko u prašini. Brodovi su, primjerice, postali preveliki da uopće uplove u Hutouwanovu luku. To je predstavljalo ne samo ekonomski problem već je utjecalo na temeljne životne potrebe, poput zdravstva i edukacije.

Tako su krenule prve velike seobe obitelji u potrazi za radnim mjestima bližim kopnu (ili na kopnu) i ubrzano iseljavanje iz sela koje je do početka devedesetih ostalo prazno.

Fotograf iz Šangaja Qing Jian prvi je otputovao na Shengshan i snimio seriju fantastičnih fotografija. 

Houtouwan | Author: Screenshot Screenshot
"U susjednim selima još netko i živi. Samo je Houtouwan posve prazan i preuzet od strane prirode", rekao je Jian. Danas se sve više ljudi dolazi diviti ukroćenoj civilizaciji. 

Povišeni teren i zarasli putevi dobra su kardio vježba za svakog tko dođe u posjetu, ali u avanturi je i čar. U blizini se može kupiti samo boca vode, a nekoliko se staraca vratilo da budu vodiči kada dođu turisti. Da bi ušli u selo morate platiti vrlo jeftinu ulaznicu.

Neka su kineska sela nestala radi ekonomskog buma prošlog desetljeća, pa su zaselci koji nisu imali jedan semafor narasli u metropole, dok su druga sela potpuno ispražnjena. Sve to ovisi o geolokaciji i nizu drugih čimbenika.

Ali rijetko se koje selo pretvorilo u takav magnet za fotografe.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.