Life Svjetsko prvenstvo 2018
1832 prikaza

Što je Nijemcima pošlo krivo: Arogancija, Löw ili nesreća

Njemačka se oprostila od Svjetskog prvenstva
1/19
DPA/PIXSELL
Nakon iznenađujućeg poraza i ispadanja od Južne Koreje, demoralizirana Njemačka vraća se kući

Nogomet je igra gdje 22 igrača naganjaju jednu loptu 90 minuta i Njemačka uvijek pobjeđuje. Barem se do sad tako dogovorilo, a možda će poslije biti priča da se nogomet igra dulje od 90 minuta i Južna Koreja pobjeđuje. I to ne bez razloga. Naime, Južna Koreja je na svjetskom prvenstvu u Rusiji zabila tri gola i sva tri su došla duboko u sudačkoj nadoknadi. Son Heungmin zabio je Meksiku u trećoj minuti nadoknade, njegov kolega Kim Younggwon u istoj minuti je zabio Njemačkoj, da bi Son potopio Elf u šestoj minuti nadoknade.

Njemačka reprezentacija uvijek je imala dobro opravdanje za svaki problem u pripremnim utakmicama. Turniermannschaft, momčad koja je uvijek spremna za nastup na velikom turniru. Kako BBC podsjeća, Njemačka je imala jako dobar razlog za samouvjerenost jer od 1938. godine nisu ispali u prvom krugu natjecanja. 

Njemačka se oprostila od Svjetskog prvenstva | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
Može se reći da je nedostajalo pravih igrača, a većini bi mogao pasti na pamet Leroy Sane iz Manchester Cityja koji je žario i palio engleskim travnjacima s 10 golova i 15 asistencija u 32 ligaške utakmice. Njegova zamjena Julian Brandt nije baš za baciti jer je bio jedan od najboljih igrača na terenu, kako piše BBC, u svih 19 minuta koje mu je izbornik Joachim Low dao u tri utakmice svjetskog prvenstva.

Vjerojatno veći problem je izostanak ključnih predvodnika na terenu. Legendarni kapetan Philipp Lahm, najbolji strijelac u povijesti prvenstava Miroslav Klose i vođa svlačionice Per Mertesacker su otišli u reprezentativnu mirovinu nakon osvojenog prvenstva 2014. godine. Bastian Schweinsteiger, nasljednik Lahmove kapetanske vrpce, pozdravio se s reprezentacijom 2016. godine nakon ispadanja u polufinalu of domaćina Francuske.

Njemačka se oprostila od Svjetskog prvenstva | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
Ne smijemo ignorirati ni psihološko stanje nekih igrača prije samog početka turnira. Finale Lige prvaka 2012. godine bilo je obračun Chelsea i Bayerna kojeg je njemačka ekipa izgubila, a čak šestorica Bayernovih igrača će kasnije zaigrati na prvenstvu. Međutim, već iduće 2013. godine je finale istog natjecanja pripalo njemačkim klubovima, Bayernu i Borussiji. Sve to je igračima davalo samopouzdanja da je njemački nogomet na pravom putu za uspjeh. 

Ovih godina tome i nije slučaj jer njemačkih klubova nema u finalu Lige prvaka još od onog famoznog njemačkog susreta kojeg smo opisali.

Ne treba zaboraviti ni kontroverze izvan terena koje mogu poljuljati samopouzdanje igračima. Ilkay Gundogan i Mesut Ozil su se fotografirali s kontroverznim turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u svibnju ove godine i postoji realna mogućnost da je to utjecalo na stanje u momčadi. Low je ipak govorio da se ne brine previše zbog pomalo klimavih pripremnih utakmica protiv Austrije i Saudijske Arabije proteklih tjedana.

Očekivalo se da će sve sjesti na svoje mjesto jednom kad počne službeno natjecanje. Poraz protiv Meksika na otvaranju turnira vjerojatno je i Lowu otvorio oči jer je i sam priznao da je postojala neka arogancija među igračima prije utakmice. Lutanje s postavama, pa čak i vađenje najboljeg strijelca Thomasa Mullera za utakmicu sa Južnom Korejom, nije išlo na ruku njemačkoj reprezentaciji.

Njemačka se oprostila od Svjetskog prvenstva | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
S jedne strane se čini logično da je Muller utakmicu počeo na klupi. Službena statistika kaže da je u 207 minuta nogometa u Rusiji dva puta pucao pored gola, niti jednom nije opalio po golu i dobio je žuti karton na utakmici protiv Meksika. S takvim učinkom je očekivano da ga je Low posjeo na klupu. Problem je što nije imao pravu zamjenu u Leonu Goretzki jer je taj čovjek trebao preporoditi kilavi njemački napad iako je u protekloj sezoni zabio četiri gola u 29 utakmica čemu je dodao još toliko asistencija. Joshua Kimmich je, usporedbe radi, imao 12 asistencija u jednako toliko utakmica.

Sve to bi se lakše probavilo da je bilo mrvica sreće protiv Koreje. Mats Hummels se sam nekoliko puta našao u odličnoj prigodi za pogodak. "Da sam u 86. minuti zabio gol, sad bismo raspravljali o našem prolasku", kazao je Hummels. Ali nije. Lopta ga je pogodila u rame i otišla izvan terena.

Ma i prije četiri godine je bilo mnoštvo takvih situacija. Da je Gonzalo Higuain zabio gol kad je išao oči u oči s Manuelom Neuerom u prvom poluvremenu, ili da je Leo Messi iskoristio svoju priliku, možda bi Argentina osvojila to svjetsko prvenstvo, ali nije već je Mario Gotze zabio u 113. minuti.

Njemačka se oprostila od Svjetskog prvenstva | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
Dok je prošlost i sadašnjost poprilično jasna, postavlja se pitanje za budućnost seniorske reprezentacije. Prošle godine je mlada momčad do 21. godine osvojila europsko prvenstvo, ali niti jedan član te ekipe nije dospio na Lowov popis. Čak ni Borussijin napadač Maximilan Philipp s devet golova u Bundesligi nije zaslužio svoje mjesto među 23 igrača na svjetskom prvenstvu. Ispred njega je pozvan Mario Gomez, 32-godišnji napadač koji na ovom prvenstvu nije zabio niti jedan gol.

Šef njemačkog nogometnog saveza Reinhard Grindel kazao je da želi Lowa za kormilom reprezentacije tijekom nadolazeće smjene generacija, ali izbornik još nije pristao na takvo što usprkos činjenici da je nedavno produljio ugovor do 2022. godine.

Što god budućnost donijela, Turniermannschaft je fraza koju vjerojatno nećemo previše čuti u tjednima prije Eura 2020. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.