Life
4161 prikaza

Tajna pisma slavne glumice: Bila je zaljubljena u ženu

Greta Garbo
1/7
Wikipedia
Iako je bila jedna od najpoželjnijih žena u svijetu filma, nikada se nije udala, a o njenim ljubavnim vezama znalo se vrlo malo

Greta Garbo je definitivno neizbrisiva ikona holivudskog Zlatnog doba. U svojim najdojmljivijim ulogama igrala je tragične i melankolične likove do savršenstva.

Njezine slike snažnih heroina priskrbile su joj tri nominacije za Oscara, a 1954. nagrađena je počasnim Oscarom zbog njezinih značajnih postignuća u kinematografiji.

Ali, koliko je bila slavna i voljena, Gretu Garbo su često pogrešno shvaćali. Čak i njezinu poznatu izreku "Želim biti sama" pogrešno se tumačilo. Rečenicu koju je izrekla u razgovoru za magazin 'Life' 1955. godine, kasnije je morala objasniti:"Zapravo sam rekla 'želim da me se ostavi na miru'. U tome je razlika."

Alan Rickman/Severus Snape HARRY POTTER Top News Pisma otkrivaju da je Rickmana frustrirala uloga Snapea

Rođena je kao Greta Lovisa Gustafsson 18. rujna 1905. odrasla je u siromaštvu u sivom i tmurnom Stockholmu. Od djetinjstva se najviše sjećala kuća kojima je bila okružena. Opisala ih je ovako:"Tamo gdje sam živjela sve kuće i stanovi izgledali su jednako - njihova ružnoća bilo je sve što nas je okruživalo."

Već kao dijete Garbo je privuklo šarenilo kazališta zbog imaginarnog bijega od sive svakodnevice, a s 19 godina dobila je prvu ulogu u filmu. 

Te 1924. godine Garbo je uočio Lewis B. Mayer u filmu 'The Saga of Gosta Berling'.

Odmah ju je angažirao jer je vidio veliki potencijal u njezinim magično plavim očima koje je smatrao vrlo privlačnim za tadašnji nijemi film. 

Greta Garbo i Lars Hanson | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

U dobi od 20 godina, Garbo je stigla u SAD da bi započela holivudsku karijeru; podvrgnula se kompletnom makeoveru - izravnala kosu i zube, stanjila obrve je operaciji kako bi izravnala njezinu kosu i zube, promijenila oblik obrva i smršavila  12-ak kilograma.

Njezin glavni partner u tim formativnim godinama bio je John Gilbert, a njihova kemija na ekranu proizvela je priče koje su pomogle i njoj i njemu da svoju slavu uzdignu u nebeske visine.

U jednom trenutku, John Gilbert je naglo postao najtraženiji glumac u Hollywoodu. Filmovi u kojima bi on igrao redovito su zarađivali u ono vrijeme vrtoglavi novac - 700.000 dolara, što bi danas odgovaralo iznosu od oko 10.000.000 dolara, no treba znati da u to vrijeme nije bilo DVD-a, ni televizije, kao ni interneta i Pickboxa ili Netflixa. No, zapravo on je bio iznimno cijenjen jer je zapravo učio Gretu Garbo glumi i ponašanju na pred kamerama, što je ubrzo postao dio njezinog zvjezdanog imidža.  

Legenda kaže da je Greta za Johna Gilberta bila fatalna. Bila je to ljubav na prvi pogled i u roku od tri tjedna on ju je nekoliko puta zaprosio. 

Gilbert je navodno čak odredio i datum, a onda se slomio kad se na dan vjenčanja, ona nije pojavila. 

Greta Garbo i John Gilbert | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Čini se da se ova epizoda podudarala s padom Gilbertove slave, pa je on uskoro postao prošlost zajedno s nijemim filmom. No isto tako je moguće da se s pojavom zvučnog filma više nije uklapao u standarde nove tehnologije.

S druge strane, Garbo je nastavila meteorski uspon. Kasnije je priznala da je Gilbert bio njezina velika ljubav i da je najzaslužniji za njezin uspjeh jer joj je posvetio svu svoju mentorsku i ljudsku pažnju. Međutim, nije mogla podnijeti i samu pomisao da bude nečija žena. "Bojala sam se da će mi suprug početi govoriti što moram raditi, a što ne i da će mi postati gazda. A ja to nisam željela. Htjela sam biti sama sebi šef."

Od tog trenutka nadalje, Garbo je postao poželjna udavača, ali i misteriozna žena obavijena velom tajne, pa je zbog toga postala još zanimljivija milijunima obožavatelja. 

Gilbert je nesumnjivo bio njezina velika ljubav, ali kao što se kasnije saznalo iz drugih njezinih korespondencija koje su postale javne u godinama nakon njezine smrti, on nije bio jedini.

Elizabeth Taylor NEZABORAVNA Life Fatalna Liz - filmska zvijezda kakvih danas više nema

Od 1924. Garbo je neprekidno idućih 60 godina održavala kontakt sa svojom kolegicom iz dramske škole, švedskom glumicom Mimi Pollak.

U svom prvom pismu Pollack, Garbo opisuje kako je "pismo koje sam dobila od tebe izazvalo oluju čežnje u meni". Garbo - čije je umjetničko ime navodno smislila upravo Pollak - opisuje sebe kao 'umornu, sporu i dosadnu osobu kad je daleko od svoje drage prijateljice'.

U drugom pismu iz 1928., Garbo piše: "Sanjam o tome da te vidim i otkrijem je li ti još uvijek, kao nekad, stalo do tvoje stare neudate prijateljice. Volim te, mala Mimozo".  

Dvije godine kasnije, kada je Pollak objavila iznenađujuću vijest da je ostala u drugom stanju, Garbo joj je napisala:" Ne možemo pomoći našoj prirodi, kako ju je Bog stvorio. Ali uvijek sam mislila da si nas dvije uzajamno pripadamo."

Kasnije, kad je Pollak rodila sina, Garbo joj je napisala:"Nevjerojatno sam ponosna što sam postala otac." No, pisma s vremenom postaju sve intimnija.

Greta Garbo | Author: Pinterest Pinterest
Godinama su se širile razne glasine o glumičinim seksualnim sklonostima, a naročito  u kontekstu navodne veze s Marlene Dietrich. Pričalo se da je Greta Garbo imala i lezbijsku vezu sa spisateljicom Mercedes da Costa.

Međutim, za Zlatno doba Hollywooda, najvažnija je bila zarada pa su studiji bili vrlo spretni u prikrivanju istina o svojim zvijezdama. Najslavniji glumci ugovorom su bili obavezni čuvati određeni imidž. To znači da, čak i ako je Garbo zaista  imala sklonost prema ženama, to je morala biti najstrože čuvana tajna.

Garbo se nije sramila svoje seksualnosti, ali je bila svjesna da bi tako riskirala i karijeru i potencijalni bijes svojih brojnih poklonika i publike. 

Glumica Natalie Wood i njena tragična smrt NOVI DOKAZI Life Smrt slavne glumice: Bila je pretučena, pa utopljena

Izgleda da je Garbo odabrala samoću i izolaciju zbog animoziteta prema izloženosti i publicitetu, ali i zato jer je ostala slomljenog srca zbog nerealizirane ljubavi s Mimi Pollak koja je ostala tajna i nerealizirana.

Bilo je glasina i šaputanja o tome čak i tijekom njezinog života, ali ta pisma pronađena nakon njezine smrti dokazuju da je čak i kad je ljubovala s Johnom Gilbertom, i dalje duboko patila za svojom prvom ljubavi iz srednje škole. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.