Life
4454 prikaza

Tajne 'željezne lady': Voljela je Hrvatsku, a u EU je sumnjala

Margaret Thatcher i Ronald Reagan
MARTIN HAYHOW/REUTERS/PIXSELL
Radila je 18 sati na dan, živjela je feminizam i uvela je red na stadione - no ostat će zapamćena kao neprijatelj radnika

Da je živa, dama koja je proslavila ulogu žena u politici danas bi proslavila 93. rođendan. Čelična lady, nadimak pod kojim je bila poznata u cijelom svijetu, zaslužila je zbog svog beskompromisnog stila vladavine. Prije nje niti jedna žena nije uspjela popeti se na premijersku poziciju u konzervativnoj Velikoj Britaniji, a ona je to uspjela i tamo ostala najdulje od svih - od 4. svibnja 1979. do 28. studenoga 1990.

Margaret Hilda Thatcher rođena je 13. listopada 1925. od oca Alfreda i majke Beatrice Roberts u malom trgovačkom mjestu Grantham na istoku Engleske. Njezina obitelj imala je trgovinu koja se nalazila u kući u kojoj su i živjeli. Margaret je pohađala mjesnu državnu školu, nakon koje je upisala studij kemije na Oxfordu. 

Biti moćan je slično kao biti dama. Ako moraš ljudima naglašavati da to jesi - vjerojatno nisi

Već na fakultetu počela se zanimati za politiku po uzoru na svog oca koji je bio aktivan u Konzervativnoj stranci. Tijekom studija izabrana je za predsjednicu studentske udruge konzervativaca na oxfordskom sveučilištu. Kandidirala se na listi Konzervativne stranke na lokalnim izborima u Dartfordu (1950. i 1951.) i postala najmlađa kandidatkinja na izborima u Velikoj Britaniji ikad.

Oba je puta izgubila, ali je u Dartfordu upoznala svog budućeg supruga Denisa Thatchera. Vjenčali su se 1951. i dvije godine kasnije (1953.) dobili blizance - sina Marka i kći Carol. Tijekom 50-ih se školovala za odvjetnicu, a 1959. uspjela je postati članica lokalne skupštine Finchleyja. 

Pametna i marljiva

Pisac i povjesničar Paul Johnson u svojim memoarima pisao je o mnogim važnim osobama iz britanskog javnog života pa tako i o Margaret Thatcher za koju je rekao da je cijeli život bila strašno opterećena svojom frizurom.

-  Jednom sam je pozvao da prošećemo uz rijeku, odbila je kazavši da će joj “vjetar će razbarušiti netom isfeniranu kosu”- ispričao je Johnson koji je čeličnu lady izuzetno cijenio.

Boris Johnson Brexit Top News Hrana, lijekovi, gorivo... Engleze čeka kriza i nestašica

- Zajedno smo bili na Oxfordu, bila je vrlo pametna i vrlo vrijedna. Maggie je bila štreberica, obožavala je biti najbolja na ispitu. Svoje je govore po cijele noći brusila, do savršenstva.

Nije imala filing da ubaci poeziju, maštu, gotovo ništa od ‘Churchillovog romanticizma’. Ali je, za razliku od njega, znala proniknuti u srž stvari, ne gubeći vrijeme na megalomaniju i okolišanja - ispričao je svojedobno Johnson istaknuvši kako nitko nikada nije mogao naći nijedan mali primjer zlouporabe moći i vlasti.REUTERS/PIXSELL | Autor: Reuters/PIXSELL

Prvi politički uspjesi

Povratkom konzervativaca na vlast 1970. postaje ministrica obrazovanja u vladi Edwarda Heatha. Početkom '70-ih Veliku Britaniju zahvatio je val studentskih nemira. Na koncu konzervativci su izgubili vlast 1974. godine. Thatcher se kandidirala na unutarstranačkim izborima i postala prva predsjednica Konzervativne stranke i prva žena vođa britanske oporbe.

Ako želite da se u politici o nečemu priča, za to zamolite muškarca. Ali ako želite da se neke stvari obave, za to zamolite ženu

Četiri godine kasnije postaje prva predsjednica vlade Velike Britanije, koji je položaj držala od 4. svibnja 1979. do 28. studenoga 1990. godine, što je najduži mandat jednog predsjednika vlade Ujedinjenog kraljevstva od 1827. godine. 

Na mjestu premijerke 11 godina

Došavši na mjesto premijerke odmah je poduzela bolne i nužne rezove. Broj nezaposlenih dosezao je tri milijuna, inflacija je rasla, velik dio prerađivačke industrije je propao, a državni proračun je bio u minusu. U proljeće 1981. britansko se gospodarstvo počelo oporavljati i premijerki je popularnost rasla. 

Svaka žena koja razumije probleme vođenja domaćinstva blizu je razumijevanja problema vođenja države

Iznenada u travnju 1982. pojavili su se problemi i na vanjskopolitičkom planu jer je argentinska vojska zauzela Falklande, otočje uz argentinsku obalu koje je kontrolirala Velika Britanija. Premijerka Thatcher nije dugo oklijevala - poslala je britansku vojsku da uspostavi nadzor nad otočjem. U lipnju iste godine Falklandi su opet bili pod britanskom vlašću.

Rasistica?

Prema Guardianu Margaret Thatcher odbila je neslužbenu molbu UN-a da Britanija primi 10.000 izbjeglica iz Vijetnama izjavivši kako bi moglo doći do pobune ako Vijetnamci budu imali prednost pred "bijelim građanima" u dobivanju državnih stanova. Svojim ministrima također je jasno kazala kako je više sklona "izbjeglicama iz Poljske i Mađarske jer se mogu bolje asimilirati u britansko društvo".

Radila je 18 sati na dan

U listopadu 1984. na godišnjem saboru Konzervativne stranke u Brightonu IRA je pokušala atentat na Margaret Thatcher. Srećom, premijerka je prošla bez ozljeda.

Ne zanima me koliko moji ministri govore sve dok rade ono što im ja kažem

Tijekom tri mandata, ova radoholičarka s 18-satnim radnim vremenom, srezala je programe socijalne pomoći, smanjila ovlasti sindikata i privatizirala neke industrije.  Mnogi su ostajali bez posla, a dio industrije je uništen, poglavito ona rudarska.

Jednako je osporavana i idealizirana pa su jedni tako tvrdili da je modernizirala zemlju, a drugi su je optuživali da je pogoršala jaz između bogatih i siromašnih. Ostat će tako zapamćena kao najveći neprijatelj radničke klase.

REUTERS/PIXSELL | Autor: Reuters/PIXSELLfoto: Reuters/PIXSELL

Bivši premijer Harold Macmillan opisao ju je 'briljantnim tiraninom, okruženom mediokritetima', a njezin prethodnik na dužnosti i u čelništvu konzervativaca Edward Heath nazvao je 'tom prokletom ženom'.

Protiv ujedinjenja Njemačke

Od stranih državnika bila je u najboljim odnosima s Ronaldom Reaganom, koji ju je izuzetno cijenio i smatrao svojim najbližim savjetnikom. Na kraju hladnog rata zalagala se da ne dođe do ujedinjenja dvije Njemačke.

Helmut Kohl, Margareth Thatcher i Francois Mitterrand | Author: REUTERS REUTERS

To je potvrdio i njemački kancelar Kohl s kojim se posvađala na susretu u Parizu, smatrajući da je ujedinjena Njemačka presnažna za ostatak Europe te da slabi Sovjetski Savez. Kohl je poslije tvrdio da je cijelo vrijeme susreta bila izrazito bijesna i lupala nogom u pod. 

Svijet bez nuklearnog oružja bio bi manje stabilan i još više opasan za sve nas

Nakon unutarstranačkog previranja podnijela je ostavku na premijersko mjesto 28. studenog 1990. i sa suzama u očima obratila se britanskoj javnosti priopćivši joj tu odluku. Nakon 11 i pol godina neprekinute vlasti na premijerskom mjestu naslijedio ju je John Major.

Njeni govori u parlamentu, pa čak i pred sam kraj vladavine, uvijek su bili pomno slušani, a koliko god se činilo drugačije, vrlo je vješto zadržavala simpatije čak i svojih političkih "neprijatelja"

Dobila doktorat na zagrebačkom sveučilištu

Za vrijeme posjeta Hrvatskoj 1998. hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao je Margaret Thatcher Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, a dobila je i počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu.

Poznata po citatima koji su išli u prilog Hrvatskoj u vrijeme " at u Jugoslaviji nije građanski rat, to je rat komunističke Srbije protiv demokratskih država Hrvatske i Slovenije". 

Osim toga, sa simpatijama je gledala na Franju Tuđmana, doživljavajući ga sličnim sebi.

Zašto Tuđmanu zamjeraju da je nacionalist, pa i ja sam britanska nacionalistkinja?

Zaboravila da je bila premijerka

Kad je počela gubiti pamćenje Margaret se uopće sebe nije sjećala kao premijerke iako je skoro 12 godina bila na čelu V. Britanije. Sebe se sjeća samo kao supruge Denisa Thatchera.

Preminula je 8. travnja 2013. u jutarnjim satima nakon moždanog udara. 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 20:16 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • m.Finger 19:11 15.Listopad 2019.

    Imperial bijaaachhh .. 😉😜😊

  • Avatar monster_from_id
    monster_from_id 10:56 13.Listopad 2019.

    voljela je ona i rasistički režim Pitera Bote ili diktatora Pinočea, u taj niz se krivousti mesija baš lijepo uklapa.