Life
5939 prikaza

Teški dani za seks biznis: Svi bi fotku, nitko seks

Crvena četvrt u Amsterdamu
Flickr
Većinom su to žene koje svoj odabir profesionalne karijere žele sakriti od svojih obitelji, ali to im sve teže polazi za rukom

Sve je to samo šala i svi znaju da je riječ o šali, reći će prolaznici u Crvenoj četvrti u Amsterdamu koji su se već navikli na brojne turiste kojima je ovaj dio grada neizostavna stranica i idealna lokacija za slikanje i selfije. No mnoge žene koje žive od ovog posla bore se kako bi privukle klijente koji ih ne mogu ni pogledati zbog količine turista koji pred njihovim izlozima uživaju u fotografiranju. 

Rješenje pokušava pronaći prva žena gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema.

"To je najveći atrakcijski park u Amsterdam", rekao je Frits Rouvoet koji se sa novinarom BBC-a prošetao ovom poznatom četvrti.

Vlasnik je knjižare u koju te žene često dolaze na kavu. 

"One se nigdje ne mogu sakriti. Ako žele zaraditi za život moraju stajati u tom izlogu. Dolazi im jako puno muškaraca iz Velike Britanije, Škotske i Irske i većinom su pijani i pokušavaju ih fotografirati", rekao je. 

Trgovina ženama zbog prostitucije seks robinja Life 'Dobar dan je bio kad sam morala spavati sa samo 30 njih'

Mlade žene pokušavaju sakriti svoje lice kada primijete radoznale fotografe. Većinom su to žene koje svoj odabir profesionalne karijere žele sakriti od svojih obitelji, pa im fotografije koje završe na nizu društvenih mreža ne odgovaraju. Kristina je jedna od njih. Dok pokazuje svoje radno mjesto, sobu sa ogledalom, velikim madracem, raznim potrepštinama za higijenu, govorio kako ne voli prodavati svoje tijelo, ali kako je to nešto što mora.

Ovim se poslom u Crvenoj četvrti bavi već desetljeće. Na odabir ove karijere nagovorio ju je prijatelj iz Mađarske koji je svoje bogatstvo pronašao upravo u ovoj industriji. 

Pola sata naplaćuje 100 eura, a 150 eura stoji cijeli sat s njom. 

"Štedim novac za budućnost moje dvoje djece. Oni ne znaju s čim se bavim i sada ih čuva moja majka u Mađarskoj", rekla je. 

Nema želje za odlaskom a bez obzira na turiste i njihovo fotografiranje, privlači dobar dio posla. Tečno govori nizozemski, nema svodnika, a tijelo prodaje jer je to, kako kaže, laka zarada. Osjeća se sigurno u tom dijelu grada. Gradonačelnica Halsema razmišljala je o ideji izdavanja dozvola prostitutkama i za rad izvan ove četvrti. 

Eskort djevojka GRADSKA PROMJENA Life Zbogom prostituciji u Crvenoj četvrti Amsterdama?

No oni koji su povezani s ovom industrijom strahuju kako bi to mnoge žene moglo odvesti u taj mračan svijet podzemne i ne regulirane prostitucije. 

"Amsterdam je već otprije poznat kao glavni grad prostitucije i to bi moglo potvrditi njegov status. Prostitucija će se povećati  u privatnim domovima, i hotelima. Žene će biti nevidljive. Ako se ostatak grada otvori za ovakav posao privući će i ostali promet u Amsterdam, automobile, muškarce koji hodaju ulicama i maltretiraju žene i gnjave ih upitima o cijeni, a potaknut će i trgovanje ljudima", naglasila je Karin Werkman koja radi sa žrtvama trgovanja ljudi. 

Nitko ne zna koliko je žena zaposleno u ovoj industriji. 

"Kažu iz grada kako je sve pod kontrolom, no mi ne znamo koliko žena radi u četvrti. Neki će reći kako ih je 4000, a drugi kako je riječ o broju od 8000. Neki kažu kako ih je 10 posto dio trgovine ljudima, dok drugi smatraju kako je riječ o 90 posto. Čak i ako je riječ o najmanjem broj, 400 žena prodaje svoje tijelo protiv svoje volje. One su u biti silovane svaki dan, i sigurno im neće pomoći to da nestanu u nekom drugom dijelu grada", naglašava Frits Rouvoet.

Elitna prostitucija Žrtva progovorila Life Organizirana prostitucija: "Silovana sam 43.200 puta"

Očekuje se kako će gradonačelnica svoj detaljan prijedlog objaviti krajem ove godine. Predložila je da se poveća broj patrolirajućih policajaca, da se na licu mjesta turistima izdaju kazne i upotrebu "Code red" upozorenja, koja bi se dijelila turistima u trenutku kada poznat četvrt postane prenapučena. 

Amsterdamski pučki pravobranitelj Arre Zuurmond opisao je taj dio grada kao "džunglu po noći". Želi uvesti ograničenje godina i limitirati broj jeftini letova s kojima dolaze turisti. Ostali će tvrditi kako postojanje ovakvih seks zona zapravo žene pretvara u komade mesa i tako omogućuje njihovo zlostavljanje. 

"Mi svi zapravo znamo kako je prostitucija štetna za žene, fizički i emocionalno štetan je seks sa strancima", naglašava Werkman. Smatra kako bi uređivanje ove industrije, registracija žena i plaćanje poreza, zapravo vlast i državu pretvorila u svodnika. Njihov je prioritet zaštiti industriju. 

Neke izlozi već imaju znakove "za iznajmljivanje", a veliki dio poslovanja preselio se i na internet. Stranice koje prodaju seks omogućavaju ženama da mušterije pronađu i bez stajanja u izlozima u kojima ih svi promatraju. Iz jedne džungle tako bi se ovo poslovanje moglo preseliti u drugu, onu najveću. U svijet interneta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.