Life
1475 prikaza

Kriza u seks industriji: Pola sata s prostitutkom košta kao jedan sendvič

Prostitucija
Yui Mok/Press Association/PIXSELL
Prije krize pola sata seksa stajalo je oko 50 eura, a u međuvremenu mu je cijena pala dvadeset puta

Mlade Grkinje prodaju seksualne usluge za cijenu sendviča, budući da je šest godina bezumnog trošenja ovu europsku državu gurnulo u financijsku propast, pokazalo je najnovije istraživanje.

Istraživanje, koje sadrži podatke o više od 17.000 seksualnih radnika koji rade diljem Grčke, otkrilo je da Grkinje dominiraju prostitucijom, čime su zamijenile žene iz istočne Europe, te je seks u Grčkoj postao najjeftiniji u Europi. 

"Neke žene će to učiniti za pitu od sira ili sendvič, jer trebaju jesti budući da su gladne", rekao je profesor sociologije Gregory Laxos sa Panteion sveučilišta u Ateni.

"Druge to čine jer moraju platiti račune, porez, treba im novac za neke hitne slučajeve ili za drogu", objasnio je Laxos koji je proveo ovo trogodišnje istraživanje.

Kad je počela ekonomska kriza u Grčkoj, za seks ste trebali platiti 50 eura, no danas pola sata s prostitutkom možete dobiti za svega dva eura.

Laxos je napomenuo da 400 takvih očajnih slučajeva na koje je naletio može djelovati ništavnim u usporebi s tisućama seksualnih radnica, no ističe da one nisu postojale prije ekonomske krize.

Odraz društva

Dodao je da je njegovo opsežno istraživanje pokazalo da broj očajnih mladih žena - onih koje najmanje naplaćuju za seks - raste.

"Čini se da ove brojke neće izblijediti. Prije će se dogoditi da će nastaviti ravnomjerno rasti."

Inače, cijena seksa pada diljem svijeta, budući da internet nudi sve više sadržaja koji mogu zadovoljiti svačije prohtjeve. Nekoć je cijena jednog sata u zemljama EU-a iznosila 180 eura, no to je značajno palo.

Prostitucija je legalna u Grčkoj, ali tek nekolicina bordela je licencirana, pa je većina od procijenjenih 18.500 prostitutki prisiljena "operirati" na ulicama Grčke.

"Čimbenik koji utječe na rastući broj djevojaka koje ulaze i izlaze iz ove industrije ovisi o njihovim potrebama, ali konačan broj prostitutki je zapanjujuć", kaže Laxos, a prenosi Independent.

Istraživanje je pokazalo da se većina djevojaka počne baviti prostitucijom između 17-e i 20-e godine. 

Zlostavljana djevojčica | Author: Thinkstock Thinkstock

Rezultati istraživanja predstavljeni su nakon što je prošlog mjeseca grčka javnost ostala zapanjena kad su saznali za priču o nezaposlenoj Grkinji koja je podvodila svoju 12-godišnju kćer jednom svećeniku i jednom umirovljeniku za novce.

44-godišnja majka je osuđena na 33 godine zatvorske kazne, te je kažnjena sa 100.000 eura novčane kazne. Grčki mediji su je prozvali "monstruoznom majkom", a zemlju je šokirao čitav slučaj.

Laxos je pak izjavio da taj slučaj, kao i rezultati njegovog istraživanja, ukazuju na to koliko društvo ne želi otvoriti oči i pogledati kakve se promjene događaju u Grčkoj. 

"Vlasti moraju napokon početi djelovati, umjesto da su, kao i inače, ravnodušne", upozorio je Laxos. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.