Life
4636 prikaza

VIDEO Kalmeta sa zborom pjeva Titovoj Štafeti mladosti

Božidar Kalmeta
Filip Brala (PIXSELL)
Kalmetu je teško ne prepoznati, unatoč tomu što je snimka stara 34 godine

Na Facebooku je počeo kružiti video snimljen 1983. godine na zadarskom Forumu. Na snimci se vidi zbor koji pjesmom ispraća iz Zadra Saveznu štafetu mladosti, a već na samom početku snimke, u prvom kadru može se vidjeti sadašnji gradonačelnik Božidar Kalmeta u odijelu i sa crvenom leptir mašnom kako pjeva sa ostalima Pjesmu slobodi. Bl

Teško ga je ne prepoznati obzirom da se u licu praktički nije ni promijenio.

"Štafeta mladosti" je palica koja je išla kroz cijelu SFRJ, te svakog 25. svibnja dodjeljivana predsjedniku Josipu Brozu Titu. Taj datum proglašen je njegovim rođendanom, premda je Tito rođen 7. svibnja.

Štafeta mladosti uvedena je 1945. godine, a na Titovu inicijativu, 1957. događaj je proglašen "Danom mladosti". Do Titove smrti 1980., štafeta mu se osobno dodjeljivala na stadionu JNA u Beogradu. Poslije njegove smrti, štafeta se predavala predsjedniku Socijalističkog saveza omladine Jugoslavije. Štafeta je ukinuta 1988. godine.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Tito
    Tito 21:07 07.Travanj 2017.

    Bravo Božo, s Titom naprijed ! Odkad si prestao nosit štafete, sve je Božidare otišlo k vragu.