Life
842 prikaza

‘Vještica’ ubijena 1716. zbog turista opet na sudu

Spaljivanje vještica
Wikipedia
Uhićena je u rujnu 1715. zbog optužbi za preljub, blasfemiju, herezu, čak i za bacanje petogodišnjeg dječaka u velik lonac s vrućim rastopljenim sirom

Život Marije Bertoletti Toldini ni po čemu nije bio izniman. Ipak, 300 godina nakon što joj je sudskom odlukom odrubljena glava, njezin slučaj podijelio je europske povjesničare i pravnike.

Maria Toldini, gospođa od 60 godina iz talijanskog sela Brentonico, osuđena je na smrt zbog vještičarenja. 

Uhićena je u rujnu 1715. zbog optužbi za preljub, blasfemiju, herezu, čak i za bacanje petogodišnjeg dječaka u velik lonac s vrućim rastopljenim sirom, a pogubljena je nekoliko mjeseci poslije.

Njezina priča nije ništa drukčija od 60.000 ostalih žena koje su od kraja 15. stoljeća pa do 19. život izgubile u ludilu lova na vještice, no ponovno otvaranje njezina slučaja potaknuli su - turisti.

"Nakon što sam vidio teatralan, ružan i neprimjeren opis života gospođe Toldini, kreiran isključivo zbog turista i zgrtanja novca, krenuo sam s akcijom da je sud oslobodi svake krivnje", rekao je Quinto Canali, lokalni čelnik zadužen za kulturu.

Canali je uspio u svom naumu, gospođa Bertoletti će opet na sud, a sudit će joj se prema zakonima iz onog vremena. 

Angažiran je čak i sudac koji je upoznat s pravnim knjigama te propisima i zakonskim aktima iz 18. stoljeća. Sve će biti pripremljeno kao da je 1716. Bertoletti je bila javno pogubljena, a njezino je tijelo spaljeno na mjestu gdje je danas park. 

Povjesničar Carlo Andrea Postinger vjeruje da ju je vjerojatno netko iz obitelji lažno prokazao kako bi se domogao njezina nasljedstva, budući da nije imala djece.

Njezin slučaj razljutilo je europske povjesničare, koji smatraju da novo suđenje nema smisla, te da se na taj način ismijavaju povijesti.

"Pa, naravno da je Bertoletti žrtva, ali samo jedna od mnogih. Što je sa svim ostalim žrtvama koje po današnjim standardima i pravu ne bi bile osuđene. Zar ćemo i za njih organizirati nova suđenja. Pa, tko bi to sve platio", rekla je Louise Nyholm Kallestrup, profesorica na danskom sveučilištu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.