Life
1004 prikaza

VW Buba nije mogla zakuhati. Osim u Crno-bijelom svijetu

Crno-bijeli svijet
Interfilm
Za Titovu smrt se saznalo gotovo četiri sata nakon što je preminuo

Trenutačno najgledanija TV serija u Hrvatskoj podijelila je mišljenja. Mlađe generacije sa zanimanjem gledaju radnju koja se odvija u mladosti njihovih roditelja. Svjedoci tog vremena šokirani su kako su u “Crno- bijelom svijetu” prikazane 80-e.

I zagrebački pisac Pero Kvesić jedan je od sporednih likova u seriji. Redatelj Goran Kulenović navodno je htio Kvesića i Davora Slamniga kao koscenariste, no tvdi da su se obojica samo sjećali da su “super tulumarili, pušili i cugali”, pa je za koscenarista odabrao Igora Mirkovića. 

Uoči Titove smrti bend vježba tužaljke. Popis pjesama zovu set listom, izrazom koji se tada nije koristio

Kvesić je 1977. godine pokrenuo kultni omladinski list Polet i bio njegov prvi glavni urednik, a u tom je listu godinu dana objavljivao i roman u nastavcima “Što mi rade&što im radim” u kojem je pisao svojevrsni dnevnik sa zagrebačkih ulica. 

Crno-bijeli svijet | Author: Interfilm Interfilm

Na pitanje kako je u to vrijeme izgledala redakcija “jugoslavenskog Playboya”, kako su nazivali magazin Start u kojoj radi Marina, Pero kaže kako je bila “svemirski” uređena za razliku od ostalih novinskih redakcija.

"Dizajnirao ju je ugledni arhitekt Roman Cieślewicz. Sav namještaj bio je napravljen po mjeri, u bijeloj boji kao i tepisi, a pregrade su bile staklene. To je bila čista šminka. Izgledalo je svjetski", prisjeća se Kvesić.

Nasuprot Startu, redakcije omladinskih listova, u kakvoj rade likovi iz serije Kipo i Žungul, bile su asketske. Stol, stolci i gomile remitende.

"Stare novine bile su dio namještaja. Posložene uza zid služile su nam kao klupe. Malo tko je imao svoj pisaći stroj, nego smo čekali u redu da sjednemo i pišemo tekst. A glavni urednici nikad nisu bili nikakvi partijski poslušnici, nego pravi frajeri sa stavom – Tonči Vujić, Žarko Puhovski, Ratko Bošković, pokojni Zoran Franičević..."

Marina nije trebala pisaću mašinu jer su lektori korigirali olovkom. Redakcija Starta bila je raskošnija

Također, sjeća se da se u Vjesnikovom neboderu svjetla na porti nikad nisu gasila jer je uvijek netko bio u nekoj od brojnih redakcija, a portiri su, kao i danas, danonoćno dežurali.

Primjedbi na faktografiju imala je i Slađana Milošević. Ona kaže kako nikad nije vozila stari Opel, nego je imala Alfa Romeo.

"To je tada bila prava ‘šminka’, rekla je beogradska pjevačica koja je također primijetila da su glazbenici u seriji gitare stavljali u tvrde kutije koje ‘80-ih još nisu postojale.

Crno-bijeli svijet | Author: Interfilm Interfilm

"Tih godina gitare smo stavljali u mekane futrole s patentom, a ove tvrde kutije počele su se proizvoditi desetak godina poslije. Također, likovi koriste termin ‘science fiction’ koji se tada sigurno nije koristio. Nema šanse", tvrdi Slađana Milošević

U trenutku kad Marina i Žungul dolaze Kipu u vojarnu, a to je nedjelja u dva popodne, svira uzbuna zbog Titove smrti. No u stvarnosti, javnost je tek u 18 sati i 55 minuta saznala da je Tito umro u 15 sati i 5 minuta.

Za Prvomajskih praznika u vikendici Jura popravlja antenu, a njegova supruga, koju glumi Anica Dobra, govori mu da su antenu pokvarili “mali leteći medvjedići”, za koje se tada još nije ni znalo jer su se počeli prikazivati točno deset godina poslije, a upravo je Kvesić 1987. godine pisao senarij za taj crtani film.

Marinina prijateljica, koja je umjesto u vlak za Strugu sjela u kompoziciju koja je išla u suprotnom smjeru, završila je u Mađarskoj. No u stvarnosti, u to je vrijeme bilo nemoguće da se nađe u susjednoj zemlji igrom slučaja jer su mađarske granične kontrole bile rigorozne.

A teško da je za putovanje u Makedoniju tada nosila putovnicu jer joj nije bila potrebna. U toj epizodi zbog Titove smrti propada plan Uni, kćeri Kipine pomajke Jagode da iskoristi to što su joj roditelji u vikendici i poseksa se s mladićem u kojeg se zaljubila.

"Oni će sad dojuriti", razočarano govori Una nakon što je s dečkom odgledala proglas o Titovoj smrti koji je pročitao Miroslav Lilić.

No srednjoškolka Una ostala bi bez seksualnog iskustva i da je Tito poživio. Umro je u nedjelju, posljednjeg dana prvomajskih praznika, a u vrijeme objave smrti ljudi su se već vraćali kući.

U epizodi u kojoj Sreten Mokrović putuje u Rusiju pojavljuje se i današnji predsjednik Putin. Na te prigovore produkcija je odgovorila da su tijekom prvog prikazivanja “Velog mista” mnogi kritizirali danas kultnu seriju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.