Life
1019 prikaza

Wham!, Freddie, Kylie... Ibiza bez njih ne bi postojala

Zabava na Ibizi
1/3
Screenshot Youtube
Krenulo je s legendarnim Tonyjem Pikeom, koji je na Ibizu došao 1978. godine na preporuku prijatelja

Malo je poznato da odgovor na pitanje kako je započelo partijanje na Ibizi, poznatom okupljalištu ljubitelja elektronske glazbe, leži ni manje ni više no u rock'n'rollu.  

Ibiza je 40-ih godina prošloga stoljeća bio otok za kreativce koji su bježali od  Francove Španjolske, tijekom 60-ih bila je otok hipija, a onda su je otkrile rock zvijezde.  

Za sve je 'kriv' Australac Tony Pike, bivši mornar i međunarodni plejboj koji se ženio i rastavljao tri puta. Pike je na Ibizu došao 1978. godine na preporuku prijatelja. Tu je upoznao Lyn, jednu od svojih supruga. Zajedno su kupili 500 godina staro imanje Can Pep Toniet (u prijevodu imovina malog Tonyja) u brdima sjeverno od San Antonija te ga odlučili pretvoriti u hotel. Većinu poslova Pike je napravio sam, a upravo u trenutku kad je dovršavao posljednju kupaonicu u hotel je ušao Bo Palk, direktor tvrtke MGM Studios.

Klub The Box na Manhattanu NOVA ELITA Life Party kraljeva bitcoina: "Evo vam koke, nemojte nas fotkati"

Palka je u hotelu posjetio Simon Napier-Bell, menadžer grupe Wham!, koji je taman bio u potrazi za mjestom na kojem bi snimili novi video. Na kraju je video za pjesmu 'Club Tropicana' snimljen upravo u Pikeovom hotelu. Sam Pike u videu je glumio konobara, a George Michael pjevao je plutajući u bazenu na luftiću ispijajući pritom koktele. 

Nakon što je video prikazan, Ibiza i Pikes hotel postali su glavna party destinacija tadašnjih rock zvijezda. 

Njemačka kantautorica Nina Hagen na otoku je 1987. godine organizirala punk vjenčanje koje je trajalo puna dva dana. Iste godine svoj je 41. rođendan u hotelu proslavio i Freddie Mercury. Bilo je to svega nekoliko mjeseci nakon što je doznao da boluje od AIDS-a. U Pikes hotelu Mercury je odsjeo i prije svog legendarnog nastupa s Montserrat Caballé. Godinu ranije na Ibizi je odsjeo Eric Clapton. Čak se mislilo da je Clapton nastradao u brodolomu dok je uplovljavao na otok s Georgeom Harrisonom.  

Na legendarne Pikesove partije dolazile su zvijezde poput Julija Iglesiasa, Grace Jones, Kylie Minogue, Anthony Quinna, Bon Jovija, Boy Georgea i ostalih. Bilo je naprosto nemoguće govoriti o hedonizmu na Ibizi bez navođenja imena Pikes hotela.

Početkom '90-ih hotel je počeo gubiti reputaciju i Pike ga je 1998. odlučio prodati. Novi vlasnici, Andy McKay i Dawn Hindle, Pikes hotel pretvorili su u rock'n'roll hotel, jedan od najboljih na svijetu. 

Taj je bračni par na otok stigao 1994. kako bi pokrenuli klub 'Manumission'  koji je odredio party scenu Ibize 90-ih. Godine 2005. pokrenuli su festival Ibiza Rocks na kojem su nastupali rock bendovi Kasabian, Arctic Monkeys i The Prodigy. Na otok se tako nakon dugo godina vratila i živa glazba. 

"Na otok smo počeli dovoditi mnoge međunarodne bendove. Većina je članova tih bendova htjela odsjesti u hotelu, a mi ih nismo htjeli smjestiti u neki bezličan hotel. Pikes je bio poznat po tome što su u njemu odsjedali umjetnici pa smo došli na ideju da za rock zvijezde koje dovodimo na otok iznajmimo Pikes. Nagodili smo se s vlasnikom i iznajmili hotel, a pet godina kasnije smo ga i kupili", izjavili su. 

Zabava u klubu Jabuka Do zore Kultura Ovako se nekad zabavljalo u Jabuci

Danas je Pikes hotel jedan od najpoznatijih hotela na otoku. Hotel ima 29 soba, veliki bazen, saunu, teretanu, teniske terene i dva bara.  

Glavni apartman novi su vlasnici pretvorili u mjesto za druženje i on je sad ponovno mali noćni klub, a ne više restoran kao što je to bio 80-ih. 

"Pikes smo ponovno htjeli pretvoriti u najbolji hotel na svijetu za rock zvijezde i vratiti mu staru slavu", rekli su supružnici. 

U isto vrijeme dok su oni Pikesu vraćali staru slavu, Diego Calvo, rock zvijezda s Ibize, taj je duh htio proširiti na ostatak otoka. 

"Od 17. godine imam dvije strasti: hotelsku industriju i rock‘n’roll", izjavio  je Calvo te dodao kako je sve ono što je utjecalo na njegov život utjecalo i na izgled njegovih hotela: filmovi ’80-ih, moteli pored ceste 'Ruth 66', Art Deco arhitektura Miamija, stari automobili. 

"Želim da moji hoteli ne budu samo mjesta za spavanje već i prostor za druženje, mjesta na kojima se nešto događa", rekao je. 

Zabava na Ibizi | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube
Nigdje to nije toliko evidentno kao u Doradu, jednom od pet njegovih hotela. Hotel je potpuno tematski posvećen povijesti rock'n'rolla. Svaki od 14 apartmana posvećen je jednom poznatom albumu. Primjerice, kad uđete u apartman koji nosi naziv Bob Dylan na gramofonu počne svirati pjesma 'Blowin' in the Wind'. Calvo se pohvalio kako je prije dvije godine u Doradu, u apartmanu njegove prijateljice Debbie Harry, odsjeo Marky Ramone, bubnjar grupe Ramones. 

Iste godine kada su McKay i Hindle pokrenuli Ibiza Rocks, Calvo je pokrenuo Rock Nights koji se bavio organizacijom partyja u malim dvoranama. Nakon pet godina, 2010., Calvo je svoje partyje iz dvorana preselio u velike klubove, no nikada to nije bilo to. Već je razmišljao o tome da svoj projekt potpuno ugasi na Ibizi, a onda mu u listopadu 2013. kod njega došla Dawn Hindle. Rekla je da ona i njezin suprug obožavaju Rock Night i da žele da ih Calvo organizira u Pikesu. Calvo je rekao da obožava Pikes, Sve troje složili su se oko toga da je živa glazba zaboravljena, ali ne i mrtva i tako je ponovno sve krenulo.   

Zrće Party animals Life Ovako su partijali naši preci: Ovo ne bi nitko probao

"Ovaj otok ima dugu povijest žive glazbe, bilo da je riječ o Pink Floydu ili Jimi Hendrixu. Ideja da je ovo samo otok dance muzike malo je smiješna. Ibiza je uvijek prvenstveno bila otok žive glazbe. No kako je dance glazba postala popularna u Americi, i na Ibizi je došlo do velike potražnje za elektroničkom glazbom koja je u potpunosti istisnula živu glazbu", rekao je McKay. Sretan je što se ona ponovno polako počela vraćati na otok i što je na Ibizi počeo jačati duh rock'n'rolla.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.