Life
14542 prikaza

Zbog ljubavi je prekinuo tradiciju staru 2000 godina

Car Akihito i Michiko Shoda
1/6
Screenshot/Youtube
Japanski carevi u zemlji su se štovali kao ljudska božanstva i jako su rijetko, gotovo nikada, dolazili u interakciju sa javnosti

Groznica kraljevskog vjenčanja krajem 50-ih zavladala je Japanom. Princ Akihito zaljubio se tada u studenticu književnosti Michiko Shoda koju je upoznao na teniskom terenu 1957. godine u sudbonosnom susretu koji će postati poznat kao "ljubavni meč". 

Njihovo vjenčanje izazvalo je veliku pažnju javnosti, posebno zato što je Michiko bila obična građanka, a njihov brak bio je prekid tradicije stare 2000 godina. Tadašnji mediji i televizija pomogli su da par postane jako popularan, i da se zauvijek izmjeni javni imidž kraljevske obitelji, piše CNN. 

Fotografije buduće princeze bile su posvuda, a ženski časopisi objavljivali su sve o njoj, bavili se i njezinom stilom. 

Car Akihito i Michiko Shoda | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
"Mitchi boom je eksplodirao diljem zemlje. Bila je pametna, lijepa i dobra u sportu. Njezina popularnost može se usporediti s onom princeze Diane, a imidž joj je bio sličan princezi Anni iz romantične komedije Praznik u Rimu. Japanke su ju obožavale, njezinu frizuru, modu, modne dodatke, i način na koji je govorila", rekao je Yukiya Chikashige koji kraljevsku obitelj prati već više od tri desetljeća. 

Japanski carevi u zemlji su se štovali kao ljudska božanstva i jako su rijetko, gotovo nikada, dolazili u interakciju sa javnosti. Te su se barijere počele rušiti upravo tijekom vladavine japanskog cara Akihita, koji je nakon trideset godina vladavine, napustio prijestolje. 

Popularnosti kraljevske obitelji uvelike je pomoglo i vjenčanje, te romanca mladog para. 

"Svi su bili zadivljeni ovom "romansom stoljeća", prisjeća se Shigeo Suzuki, bivši televizijski producent koji je nadgledao prijenos vjenčanja 1959. godine. 

"Zemlja je tada izlazila iz sjene gubitka 2. svjetskog rata i teško radila da stvori imidž novog Japana. Bilo je to na početku ekonomskog booma, u trenutku kada su u kućanstva ulazili elektronički proizvodi", kaže. 

12 kamera pratilo je cijeli događaj, dok je prijenos uživo još bio u povojima, a televizori u zemlju stigli šest godina ranije. Prije vjenčanja snimke su nastajale sa fiksnih kamera.

"Nije tada bilo puno tv setova, pa je televizija bila nakon novina, radija i magazina. No vjenčanje je to promijenilo", rekao je. 

10. travnja 1959. godine više od pola milijuna ljudi pratilo je paradu, a po procjeni njih 15 milijuna bilo je ispred malih ekrana. Nakon vjenčanja par je nastavio njegovati svoju javnu ulogu, i uz pomoć medija oblikovali su novu eru obitelji, prije i nakon što su imenovani carem i caricom 1989. godine. 

Car Akihito i Michiko Shoda | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Fotografije iz tog vremena pokazuju par koji odgaja svoju vlastitu djecu, odvode ih u školu, kuhaju u palači, a snimke su bile iz sve bliže udaljenosti i boljih kuteva. 

"Htjeli su pokazati da su poput nas. Zahvaljujući tim snimkama princa i princeze, imidž carske obitelj postupno se mijenjao do onog ljubavi i poštovanja. Postali su model modernog zapadnog životnog stila u trenutku kada se Japan odmicao od ratnog razaranja i ulazio u novu eru", rekao je Chikashige.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.