Anthony Bourdain bio je možda najveći ljubitelj hrane na svijetu, koji nije prezao od toga da proba baš sve. S godinama se etablirao kao jedan od vodećih svjetskih chefova s vrlo gledanim emisijama i gastronomskim izletima po cijelom svijetu. No, Bourdain nije uvijek bio cijenjen, a nije ni uvijek bio lik kojeg su kolege voljele vidjeti u kuhinji.
Do statusa globalne kulinarske zvijezde Bourdain je putovao dugo i teško. Trebale su mu godine razvijanja i teškog rada, tisuće sati provedenih u kuhinji, pripremajući razna jela, ali i godine razmišljanja i pisanja da bi došao do statusa kojeg je uživao nakon uspješnih tv emisija i knjiga.
Jedna od najvećih prepreka bila mu je ovisnost o drogama, o čemu je i sam puno puta govorio. Problemi s drogom počeli su kad je radio u kuhinji, prije više od 30 godina. Bourdain je često isticao da je zlouporaba i ovisnost o drogama česta u gastronomskoj industriji, a on sam se vrlo brzo navukao na heroin, ali je uspio tu ovisnost izbaciti još osamdesetih. Bio je i ovisnik o cracku i kokainu, a nakon što je uspio iz života izbaciti droge, nastavio je piti alkohol. No, najgore dane proživljavao je dok je bio na cracku.
Objasnio je i zašto se nije odrekao alkohola.
"Mnogi ovisnici koji iz života izbace heroin i kokain, izbace i sve ostale poroke. Ja nisam imao tu potrebu izbaciti i alkohol, jer moja iskustva dok sam bio ovisnik su bila toliko loša da se više nikad ne bih želio vratiti na to dno."
Jednom prilikom je ispričao da je u prvo vrijeme, kada se tek počeo drogirati imao najmanje novca u svojoj ekipi.
"Moji prijatelji su si mogli priuštiti i travu i kokain. Ja nisam imao toliko novca, ali oni su stalno dijelili drogu. Ali, naravno, kad je kokain u pitanju, njega nikad dosta."
Rekao je da je heroin uzimao sve do osamdesetih.
"Moji prijatelji iz sedamdesetih i osamdesetih, oni su se svi skinuli s droge prije pet, šest ili deset godina. Mi smo bili ti sretnici, koji su se izvukli živi iz toga. Puno je onih koji nisu dočekali godine kao mi. Ali, moram reći, ne žalim što sam to radio."
No, bilo je tu još droga koje je Bourdain u tim godinama redovito konzumirao - trava, LSD, gljive, crystal meth, amfetamini i kodein.
"Sve što sam radio prvi put uglavnom sam radio na plaži, pa tako i droge. Prva stanica je bila Provincetown, gdje sam počeo svoju kuharsku karijeru. To je bila Sodoma i Gomora pored mora, veliki dućan sa slatkišima za napaljenog i glupog 17-godišnjaka kojeg je privlačila 'kemija'."
Kad je došao na zapadnu obalu, tamo je probao heroin. Bilo je to vrijeme kada su Amerikanci doživjeli prvi val ovisnosti o lijekovima. Naime, kada ljudi zbog bolova počnu uzimati previše tableta, to stvara ovisnost. Liječnici im ne mogu dati više od onog što im daju, ali ovisnicima o tabletama protiv bolova to više nije dovoljno, pa se zato okreću heroinu.
"Svugdje, a naročito na televiziji ima užasno puno ljudi koji su zapravo seratori. Kada ste ovisnik, okruženi ste raznim gnjavatorima i kretenima. U takvom društvu razvijete šesto čulo i postanete vrlo dobar procijenitelj ljudi."
U svojoj knjizi Kitchen Confidential Bourdain je pisao puno o svojim ovisničkim danima, a prema vlastitom priznanju, najbolje iskustvo je imao s LSD-om.
"Moje rano korištenje LSD-a jako je puno utjecalo na način na koji vidim svijet i kako ga vidim i dalje. Promijenio mi je način na koji gledam i sebe, na koji gledam na stvarnost i svijet u kojem živim. Za razliku od ostalih droga koje sam uzimao, LSD sam uzimao iz pravih razloga. Bilo mi je kao da sam otplovio na piratskom brodu."