Style
2668 prikaza

Guardian hvali zagrebačke restorane – evo koje su odabrali

Velvet
Facebook
Novinar Guardiana obišao je hrvatsku metropolu i odabrao deset bistroa i restorana koje treba posjetiti

Ugledni The Guardian objavio je tekst o gastronomskoj ponudi glavnog grada Hrvatske u kojem je istaknuo kako Zagreb ima odličnu i cijenom prihvatljivu ponudu jela i pića. U tekstu se ističe i kako su pale cijene avionskih karata na relaciji UK – Zagreb. 

Najbolje mjesto za doručak 

Središte zagrebačkih bistroa je Teslina ulica duž koje se nalaze terase restorana. Najbolji restoran u kojem možete pojesti doručak je Bistroteka. Ako želite jesti zdravo, naručite pahuljice od prosa s chia sjemenkama, jabukama i cimetom, a ako želite samo uživati ne brojeći kalorije naručite poširana jaja na tostu uz dodatak krem sira, špinata i slanine. 

Bijeg u dvorište

Jedna su od znamenitosti Zagreba njegova dvorišta. Svaka ulica ima nekoliko skrivenih kafića. Jedan od njih, Mali bar, vodi bivša 'tv kuharica' Ana Ugarković. Restoran je smješten ne samo u dvorištu, nego i na katu zgrade, što daje dodatni dojam „bijega“ od gradske vreve. Možete uživati pod suncem, na balkonu smještenom na vrhu kuće, i istodobno zdravo ručati: pršut od sušene tune u umaku od šafrana ili salatu od kozjeg sira, radiča, lješnjaka i prepeličjih jaja. 

Klasika na nov način 

La Štruk je jedan od najpopularnijih bistroa u Zagrebu, tvrdi poznata blogerica Andrea Pisac. Najviše zbog štrukli, koje su autentično hrvatsko jelo, ali i zbog stalnih noviteta koje u svoju ponudu štrukli dodaje La Štruk. U bistrou tako možete probati štrukle na sve načine. Primjerice, s bundevom ili borovnicama. 

Kava na suncu 

U jednom od dvorišta u Teslinoj ulici nalazi se Quahwa. Njihov je specijalitet  arapska kava. No, u ponudi imaju i cappuccino koji se u ovom tek mjesec dana starom kafiću može piti na sunčanoj terasi s pogledom na ulicu. Desno od kafića nalazi se butik s odjećom, tu su i parkiralište za motocikle, jedna mačka, mnogo zelenila i uže na kojem se suši veš. 

Bar u predgrađu

Do bara A Most Unusual Garden treba vam 20 minuta tramvajem od centra Zagreba, ali taj se put isplati, čisto zbog velike terase na kojoj se nalazi i kućica na drvetu, a da ne spominjemo da cijeli prostor ostavlja dojam kao da ste Alisa u zemlji čudesa. U blizini se nalazi vrlo prometna cesta, ali zelenilo koje vas okružuje smanjuje buku. Dođite u kasnim poslijepodnevnim satima na jedan gin-tonik s Hendricksovog bara. 

Torta sa stilom 

Kava je u Zagrebu već godinama izlika za druženje, piše Andrea Pisac. Velvet, čiji je vlasnik poznati „arhitekt cvijeća“ Saša Šekoranja,  jedno je od prvih mjesta koje je spojilo kofein i stil.  Interijer kafića krase lusteri, tamnocrvene fotelje, velike biljke i buketi sezonskog cvijeća. Preporučujemo da tamo pojedete tradicionalnu makovnjaču. 

Kvalitetno „opijanje“ uz živu glazbu 

Sherry’s Wine Bar & Bites, još jedan bar u dvorištu s opuštenom atmosferom ima kvalitetnu ponudu pića iz cijele Hrvatske, uključujući i domaće pivo. Za ponudu jela zaslužan je šef kuhinje Talijan Gregorio Mannucci, koji je prije radio u restoranu Apetit. Ponuda je raznolika, od burgera do plata s kobasicama i sirom. Ovdje su noći živahne.  Neki sjede na vanjskoj terasi koju osvjetljavaju lampice, dok drugi plešu unutar bara uz jazz bendove. 

Fini obrok u šumi

Na sjeveru Gornjeg grada nalazi se park-šuma Tuškanac, vrlo mirno mjesto  prepuno putića s ogromnim drvećem. Unutar šume nalazi se Dubravkin put, restoran s vrlo kvalitetnom ponudom, jednako fin kao i lokacija na kojoj se nalazi.  Specijalitet kuće je riba pa obrok započnite s tartarom od orade poslužen sa sorbetom od graška. 

Romantična atmosfera

Bistro Vještica nalazi se odmah iznad uspinjače. U  ponudi se nalaze jela poput pilećeg filea flambiranog na lozovači ili medaljona od lungića  obloženih špekom u umaku od gljiva. Piva u ponudi su iz zagrebačke  pivovare Garden Brewery. Stolove osvjetljavaju stolne lampe što prostor čini romantičnim. 

Svježe s tržnice 

Popularni bistro Pod zidom smješten je 30 sekundi hoda od tržnice Dolac, pa se njegov menu svaki dan prilagođava ponudi na tržnici. „Uvijek je postojala bliska veza između tržnice i restorana, ali Pod zidom je tu ljestvicu podigao“, rekla je Andrea. U ponudi su svakodnevno  domaće pappardelle i  ragu od patke s domaćom šalšom. S terase restorana vidi se Zagrebačka katedrala, kao da je tu na dlanu.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.