Style
5717 prikaza

Luksuzni bunkeri za bogate: Tu će čekati smak svijeta

Prikaz Oppiduma - luksuznog skloništa u Češkoj
1/8
screenshot/youtube
Hladnoratovski bunkeri postaju skloništa najbogatijim ljudima na svijetu

Kad spomenete podzemni bunker, prva asocijacija je sive betonske građevine s minimumom stvari dovoljnih samo za preživljavanje.

Međutim, kako danas sve više bogatih razmišlja o svom preživljavanju, kompanije im nude luksuzna skloništa za kraj svijeta. "Bunker vašeg oca ili djeda nije bio pretjerano udoban. Bili su sivi. Bili su metalni, kao brod ili nešto vojne namjene. Istina je da čovječanstvo ne može dugoročno preživjeti u takvom spartanskom okolišu", priča Robert Vicino, šef kompanije za gradnju i upravljanje skupim skloništima diljem svijeta.

Sve više bogataša odlučuje se za kupovinu, a navodno i Bill Gates ima posebne bunkere u blizini svih svojih nekretnina, piše CNN.

Dok neki žele preživjeti kraj svijeta u samoći, neki drugi se okreću zajednicama. Tu na scenu stupa Vicino i njegova kompanija Vivos sa skloništem xPoint izgrađenim u brdima Južne Dakote. Istini za volju, Vivos je samo preuredio bivše skladište streljiva američke vojske napušteno od kasnih šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Po završetku radova, pružat će sklonište za oko 5.000 osoba, a svaki bunker novi vlasnik može preurediti po vlastitom nahođenju. Trošak preuređenja kreće se od 25.000 do 200.000 dolara po bunkeru, a sve ovisi koju razinu luksuza žele imati. Podzemni kompleks sastoji se od šestotinjak bunkera, a u planu je gradnja zajedničkog kina, učionica, ambulante i teretane. 

Za klijente koji žele još više luksuza, Vivos nudi Europa One. "Noina Arka modernog doba", kako se hvale iz Vivosa, preuređeno je sklonište streljiva zaostalo od hladnoratovske njemačke vojske. Ogroman kompleks uključuje i sustav vlakova za prijevoz stanovnika kroz čitavo sklonište. Tako stanovnici mogu posjećivati restorane, kazalište, bazen i brojne kafiće predviđene za izgradnju.

Želite li provesti smak svijeta bilo sami bilo u probranom društvu, razmislite o Oppidumu u Češkoj. Nekada je to bio tajni projekt Sovjetskog Saveza i Čehoslovačke, a potrošeno je čitavo desetljeće na njegovu gradnju. Sada ga promoviraju kao "najveći bunker za milijardere na svijetu".

Gradnja još uvijek nije dovršena i podložna je promjenama prema željama kupaca, ali preliminarni projekti kažu da će vlasnicima na raspolaganju biti podzemni vrt, bazen za plivanje, soba za kinoprojekcije i vinski podrum.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.