Style
4389 prikaza

Njih 70 svaki dan radi u polju - beru ruže za Chanel N°5

Polje ruža
Getty images
Cvjetovi se moraju pobrati u roku dva tjedna, a za bočicu N°5 potrebno je više od tisuću cvjetova jasmina i ruža

Za proizvodnju Chanelove petice, jednog od najprodavanijih parfema svih vremena, potrebna je velika količina cvjetova. Prevladavaju svibanjska ruža i jasmin koji rastu na poljima u Pégomasu, malenom gradiću na jugu Francuske. 

Kako navodi časopis New Yorker samo za bočicu od 30 mililitara Chanel No.5 parfema potrebno je više od tisuću cvjetova jasmina i ruža. 

Od 1980. godine ekskluzivni ugovor za proizvodnju cvijeća za Chanel ima obitelj Josepha Mula u Pégomasu. Polje na kojem obitelj Mul uzgaja cvijeće od kojeg se proizvodi kultni parfem veliko je 25 hektara. Ograđeno je šljunčanom stazom koja se spaja sa seoskom cestom koja prolazi kroz zaštićenu dolinu. Na sjeveroistoku se mogu vidjeti tamnoplavi obrisi Alpa. 

Prskanje parfema po koži Alarmantno Life Uništili ga: Najvažniji miris parfema zauvijek nestaje

Vrsta ruže koju uzgaja obitelj Mul zove se Rosa centifolia (ruža sa stotinu latica). Englezi je zbog okruglastog oblika cvijeta koji podsjeća na kupus zovu i cabbage ruža. 

Ruža se sama po sebi smatra cvjetnom kraljicom na tronu carstva mirisa, a ova je vrsta posebno na cijeni zbog čistog, slatkog i medenog mirisa. 

"Da je Rosa centifolia instrument, bila bi flauta", izjavio je Joseph Mul za New Yorker. 

Mul je polje ruža naslijedio od svog pradjeda, a razliku između obične ruže i one koja raste u Pégomasu vidi i zatvorenih očiju. Ta posebnost, kaže, vrijedi i za najbolje sorte vina. 

"Burgundac nije burgundac ako nije iz Bourgogne", ističe Mul. 

Ono što je vrlo važno za proizvodnju parfema jest da se cvjetovi ruža u svibnju kada ruže procvjetaju moraju pobrati u roku od dva tjedna. Sa svih 25 hektara, što zahtijeva veliku radnu snagu i po berbi u prosjeku naberu 37 tona cvijeća sa svojih polja. 

Na imanju obitelji Mul radi 70 sakupljačica cvjetova (uglavnom su to žene iz Turske) i 4 sakupljača u čije košare žene stavljaju cvjetove koje su ubrale. Za jedan kilogram potrebno je ubrati otprilike od 300 do 500 cvjetova ruža, a očekuje se da će beračice sveukupno ubrati 37 tona cvijeća.

Beračice rade u paru. Jedna od njih, Songul Ozer, izjavila je za New Yorker kako joj se ovaj posao više sviđa od posla tajnice koji je prije radila. Ovo joj je peti put da sakuplja na poljima obitelji Mul. 

Čim se košare napune cvijećem, ruže se prebacuju u vreće. A čim se vreća napuni s 10 kilograma ruža ona se stavlja u kamion kojim se ruže prevoze u tvornicu koja se nalazi na imanju. 

Lexusova jahta LY 650 Novi model Style San milijardera: Lexusova jahta za superbogate

Naime, čim se ruže uberu njihova se ulja moraju brzo izvući, prije no što počnu fermentirati. Slijedi dug proces tijekom kojega cvijeće od ružičaste prerasta u smeđu boju, a na kraju u ulje visoke koncentracije od kojeg se radi miris Chanel No.5. 

Za taj proces koristi se fraza "la fleur au flacon" što u prijevodu znači "cvijet u bočici".  

Mulov rođak Jean-François Vieille koji nadgleda tvornicu, novinarima New Yorkera objasnio je kako cvijeće postaje skupocjeni parfem. U tome mu je pomagao poster na kojem je nacrtan proces izrade parfema, od sirovog materijala (latica) do betona (čvrstog voska) pa sve do tekućeg oblika (visoko koncentriranog ulja koje se stavlja direktno u parfeme).

"Ovo je važna faza u proizvodnji parfema. Radnik koristi grablje te njima ravna hrpe cvijeća dok ih Vieille polijeva s dvije tisuća litara Heksana, bezbojne tekućine koja se potom zagrijava na 68 stupnjeva Celzijevih. Cvijeće je poprimilo smeđu boju. Zrak je mirisao kao zagoreni tost, dok je pod tvornice izgledao kao da je kroz nju prošla svadbena procesija. Bilo je tu još koraka. Na kraju ispada da svaka bočica od 30 mililitara Chanela No. 5 predstavlja zagrobni život tisuću cvjetova jasmina i 12 ruža iz Pégomasa", piše New Yorker.  

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:22 16.Kolovoz 2019.

    vrijedni ljudi