Tehno
21522 prikaza

Kineski super top, zovu ga 'monstrum s Jangcea'

Haiyangshan  kineski brod
Screenshot/Twitter
Fotografije su osvanule na društvenim mrežama, a iako mu je lokacija nepoznata čini se da je na otvorenom moru

Sudeći prema posljednjim izvještajima, Kina je prva na svijetu opremila ratni brod elektromagnetskim topom, pomalo fantastičnim oružjem poznatom i pod engleskim nazivom railgun. Brod je prvi put primijećen u siječnju prošle godine, a nakon rijeke Jangce završio je na testiranju u Tihom oceanu.

Brod Haiyangshan iz klase Yuting I desantnih brodova, pojavio se na društvenim mrežama 29. prosinca, a iako mu je lokacija nepoznata čini se da je na otvorenom moru. 

Početkom prošle godine top su nazivali "Čudovištem sa Jangcea''. Na fotografijama je prikazan Haiyangshan s velikim topom na pramcu, a ostatak broda prepun je kontejnera, raznovrsne opreme i prekriven ceradom. Brod dug 180 metara dizajniran je kako bi se mogao približiti neprijateljskoj obali i iskrcati 10 tenkova ili 500 tona tereta, piše Popular Mechanics. 

Kineski nosač zrakoplova domaće proizvodnje Snažna mornarica Tehno Kina gradi nosač zrakoplova kojim žele prestići Ameriku

Ovakvo oružje za razliku od konvencionalnih koje se oslanjaju na neku vrstu eksplozije za lansiranje projektila, oslanja se na elektromagnetizam. Takvi projektili imaju znatno dulji domet od konvencionalnih, a mogu se koristiti na udaljenostima od više stotina kilometara. 

Testiranje novog i još uvijek nedovoljno istraženog oružja je iznimno opasan pothvat i može nanijeti tešku štetu okruženju. Vjerojatno zbog toga je i iskorišten relativno stari brod koji je, naizgled, već pred otpisom. Veliki skladišni prostor u unutrašnjosti broda idealno je mjesto za brojne generatore za proizvodnju gotovo nezamislive količine električne energije potrebne za lansiranje ogromnih projektila.

Sredinom prošle godine CNBC izvještavao je o povjerljivom izvješću koje predviđa kako će ovaj sustav biti ''spreman za rat'' do 2025. godine. 

''Sposoban je pogoditi metu udaljenu 200 kilometara brzinom 2 km u sekundi'', stoji u izvješću. Oko 50.000 dolara košta svaki projektil.

"Avangard" raketni sustav NAPREDNIJI Tehno Putin napravio raketu kakvu SAD neće imati desetljećima

No trenutačno nije moguće precizno odrediti gdje je Kina dospjela sa ovom tehnologijom, i je li ispred SAD-a. Američka mornarica tako navodno već godinama testira isto, no ključni problemi koji se pojavljuju su oni sa napajanjem, elektronikom i trošenjem. Nadaju se da će biti spremni za borbu prije nego ih instaliraju na brodove.

O kineskim pokušajima malo se zna, možda samo više svojih testiranja u ranijoj fazi provode na moru, za razliku od SAD-a. Ili je stvarno moguće da će Kina u ovoj bitki premoćno nadvladati SAD. Kako piše Task and Purpose američki budžet za ove sisteme bit će 20 milijuna dolara u ovoj godini. Ako i kada budu u upotrebi mogli bi se naći na jednom od tri ratna broda iz klase Zumwalt. 

Sva tri broda, Zumwalt, Monsoor i Johnson, mogu proizvesti 78 megavata električne energije. Novi bi sustav mogao zamijeniti dva 155-milimetarska topovska sistema koje je mornarica izgradila, ali nikada za njega nije kupila nikakvo streljivo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.