Tehno
1735 prikaza

8 sigurnih znakova da ste internetski trol

Trol
Thinkstock
Oni haraju internetom i neuništivi su poput žohara, a možda niste ni svjesni da ste i vi jedan od njih

Akademici sa Stanforda i Cornella vjeruju da su pronašli način kako brzo identificirati trolove. Proučavali su komentatore na CNN-u, IGN-u i Breitbartu, kako bi otkrili karakteristike koje se često vežu uz one korisnike kojima se u nekom trenutku zabrani pristup zbog negativnih komentara.

Ideja je bila da se dođe do automatizirane metode protjerivanja trolova, kako bi ostatak čovječanstva, za promjenu, mogao voditi civiliziranu raspravu, piše Yahoo. Evo osam osnovnih pravila uz pomoć kojih možete provjeriti jeste li vi, ili netko vama blizak, trol...

1. Cijelo vrijeme pišete komentare

Istraživanje je pokazalo: "Trolovi imaju naviku objavljivati puno više postova od drugih korisnika. Na CNN-u, tipični trol objavi 264 komentara, dok prosječan korisnik objavi njih tek 22."

2. Gotovo nikad ne pišete o temi rasprave

"Otkrili smo da se trolovi manje trude držati teme od ostalih komentatora." Da, to su oni koji će uvijek završiti na ustašama i partizanima.

3. Dobivate više odgovora od drugih

Trolovi "dobiju više odgovora od prosječnog komentatora, što znači da imaju moć navući druge u besmislenu, dugu raspravu."

4. Polupismeni ste 

"Svaki post smo testirali da vidimo koliko je razumljivo napisan. Iako su komentari trolova i prosječnih korisnika bili podjednako dugi, oni koje su pisali trolovi bili su manje razumljivi."

5. Stalno svima "#$&(= sve po spisku

"Trolovi će rjeđe upotrebljavati pozitivne riječi... Također, oni češće upotrebljavaju psovke, djeluju samouvjereno i ne uvažavaju suprotno mišljenje."

6. Vaši komentari s vremenom postaju sve gori

"Ne samo da trolovi u neku zajednicu ulaze s ružnim komentarima, nego s vremenom njihovi komentari postaju sve negativniji."

7. Vaši komentari se češće brišu

"Komentari trolova se, što su dulje članovi neke zajednice, više brišu. Za usporedbu, komentari drugih sudionika rasprave ne brišu se ni više ni manje tijekom vremena. Postoji velika šansa da će se komentari trolova s vremenom sve više brisati, bez obzira postaju li oni negativniji ili ne."

8. Barem ste dosljedni

"Sa 80 postotnom sigurnošću možemo predvidjeti hoće li nekom korisniku nakon određenog vremena biti zabranjen pristup ili ne. Činjenica je da trebamo imati uvid u svega pet do 10 komentara jednog korisnika kako bismo mogli postaviti utemeljenu pretpostavku. Nadalje, s obzirom na ponašanje unutar ovih zajednica, lako je zaključiti da antidruštveno ponašanje ovih korisnika nije ograničeno tek na internet."

Drugim riječima, ako ste trol na internetu, trol ste i u pravom životu. Jedino što se na internetu uvijek možete priključiti nekoj novoj zajednici.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.