Tehno
275 prikaza

Nova aplikacija spašava idiote - briše njihove gnjusne komentare

Očajna žena za laptopom
Thinkstock
Clear će pročistiti vaše društvene mreže od svih nepoželjnih riječi, što i nije najbolja stvar

Još 9. veljače Ethan Czahor ponosno je sjedio u svojem velikom uredu, da bi dan poslije gledao kako mu se raspršuju svi poslovni snovi. 31-godišnji Czahor je postao žrtva svoje prošlosti kad su novinari pronašli neke njegove stare tweetove u kojima je žene prozvao 'droljama' i raspravljao o činjenici da će Lindsay Lohan vjerojatno umrijeti prije nego on bude imao šanse spavati s njom.

Nakon još nekih kompromitirajućih pronalazaka, ovaj mladić više nije mogao raditi u političkoj kampanji i djelovalo je kao da je s njegovom karijerom gotovo. "Sretno svima i unaprijed se ispričavam bilo kome tko će naslijediti moje radno mjesto", objavio je Czahor na Twitteru kad je napuštao posao.

Svoj fijasko Czahor danas pokušava promijeniti u zlato pomoću svoje nove aplikacije Clear. Pozivajući se na neugodnu istinu da sve na internetu traje zauvijek, ova aplikacija obećaje da će detaljno pregledati sve korisnikove društvene mreže u potrazi da bilo čime iz prošlosti što bi moglo naštetiti njegovom karakteru i poslu.

Aplikacija će pregledati sve vaše postove na Facebooku, Instagramu i Twitteru, te izvući sve psovke i neugodne komentare (pogotovo prema određenim etničkim ili rasnim grupama).

Lako je bubnuti, što poslije?

Facebook | Author: McPHOTO/DPA/PIXSELL McPHOTO/DPA/PIXSELL

Czahor je rekao da se dosjetio ovog nakon što mu se obratilo mnoštvo ljudi u strahu da bi ih mogla zadesiti ista sudbina kao i njega, zbog nečega što su možda napisali, pa makar i u šali, u prošlosti. Ne postoji nitko tko se nije bar jednom osramotio u javnosti. Iako izrečena uvreda može izazvati štetu, napisana ostavlja trag. Upravo zato Clear predstavlja aplikaciju koja vam može spasiti karijeru.

Ali kritičari aplikacije tvrde da ona omogućuje ozbiljnu zlouporabu, jer svojim korisnicima pruža zeleno svjetlo da kažu što god žele bez straha od posljedica i razmišljanja koga će pritom povrijediti.

Czahor pak napominje da je poanta aplikacije da se pobrine za eventualno krivo shvaćene ili rečenice izvučene iz konteksta. Drugim riječima, da se pripazi na riječi i fraze koje bi se mogle početi izokretati, što objašnjava ovako: "Kao tinejdžer ili student, možda ne znate točnu definiciju gluposti, dok kao 35-godišnjak to definitivno znate".

Svi mi griješimo, nema sumnje. Ali kritičari Cleara tvrde da će se na ovaj način izvlačiti oni koji nisu nimalo nevini i koji su mislili točno to što su napisali. Zahvaljujući ovoj aplikaciji, te osobe možda nikad neće trebati promijeniti svoje ponašanje, piše Mic

Ako vi pak ne želite u budućnosti brinuti hoće li jednog dana neki vaš poslodavac, taman dok očekujete zasluženo promaknuće, naići na vaš pijani status iz ljeta 2015., kojeg Clear nije 'nanjušio', osigurajte se na najbolji mogući način. Nemojte prilaziti društvenim mrežama kad ste 'pod gasom' i općenito, dva puta razmislite prije nego napišete nešto što nije potpuno benigno.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.