Tehno
499 prikaza

Alkometri u volanima mogli bi godišnje spasiti živote tisuća ljudi

Auto s alkometrom
Youtube
Odjel za promet u SAD-u udružio se s proizvođačima automobila kako bi razvili novu tehnologiju koja će spasiti ljudske živote

Možete li zamisliti da kad sjednete na mjesto vozača u automobilu prvo morate puhnuti u volan da biste dokazali da ste dovoljno trijezni da možete voziti? Iako može zvučati kao znanstvena fantastika, to je tehnologija koju američki Odjel za promet ozbiljno proučava kao oblik borbe protiv vožnje u alkoholiziranom stanju.

Početkom lipnja objavljeni su najnoviji rezultati istraživanja koje je uključivalo dva tipa alkoholnih senzora unutar automobila. Prvi je bio alkometar ugrađen u volan, dok je drugi infracrveni senzor koji skenira kožu. 

Obje tehnologije provjeravaju je li razina alkohola u vozačevoj krvi iznad 0.08 (koliko je ograničenje u većini američkih država), te zaključavaju auto, tj. gase motor ako se pokaže da je vozač prepijan za vožnju.

Ove tehnologije istražuju se u sklopu posebnog programa za otkrivanje alkohola kod vozača, tzv. DADSS. Iako je trenutačno u istraživačkoj fazi, osobe koje podupiru ovaj program, uključujući i proizvođače automobila poput BMW-a, Forda i General Motorsa, tvrde da bi se na ove načine mogle godišnje spasiti tisuće života. 

Iako su u SAD-u ceste sve sigurnije (smrtni slučajevi uzrokovani prometnim nesrećama pali za četvrtinu u prošlom desteljeću), Odjel za promet tvrdi da i dalje svake godine pogine gotovo 10.000 ljudi u prometnim nezgodama koje je uzrokovao alkohol. S druge strane, procjenjuje se da bi korištenjem alkoholnih senzora ugrađenih u automobile, godišnje moglo biti spašeno oko 7.000 života.

Činjenica da bi ovako nešto bilo dostupno u borbi protiv vožnje u pijanom stanju je hvalevrijedna, ali ona ne znači da bi bila širom prihvaćena. Naime još 2007. godine Nissan je otkrio prototip auta koji je mogao detektirati razinu alkohola u krvi koristeći senzore u mjenjaču. Ali ta tehnologija nikad se nije maknula dalje od konceptualne faze, piše Verge

Isto tako, iako neke osobe koje su uhićene zbog vožnje pod utjecajem alkohola ne smiju voziti dok u aute ne ugrade alkometre (nalik su ovima koje predlaže DADSS, samo što su sporiji i nezgrapniji), teško je da bi se većina vozača samovoljno podvrgla istim mjerama kontrole kroz koju su prisiljeni prolaziti osuđeni prijestupnici.

Svejedno, možda bi novi alkometri našli svoje mjesto na tržištu, pogotovo ako bi se usredotočili na ciljanu publiku. Recimo na mlade kojima roditelji poklanjaju njihove prve aute. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.