Tehno
105 prikaza

"Apple ne želi otključati iPhone mog mrtvog djeteta"

iPhone
Reuters/Pixsell
Leonardo Fabretti izgubio je svog trinaestogodišnjeg sina prošle godine. Otad pokušava pristupiti njegovom iPhoneu kako bi sačuvao uspomene koje se na njemu nalaze

Sin Leonarda Fabrettija umro je prošle godine od raka kostiju sa samo 13 godina. Fabretti otad pokušava pristupiti iPhoneu svoga sina kako bi sačuvao uspomene koje se na njemu nalaze. 

Kada je Fabrettijev sin preminuo, obratio se Appleu za pomoć, objasnio im situaciju i zamolio ih da mu pomognu pristupiti fotografijama koje se nalaze na iPhoneu. No, iako je na spornom iPhoneu bilo postavljeno da i Fabretti svojim otiskom prsta može otključati uređaj, nije bio svjestan dodatne zaštite koja je od njega tražila da upiše četveroznamenkasti broji. Kako mu sin prije smrti nije rekao lozinku, ili je naknadno dodao taj korak zaštite mobitela, ostao je bez pristupa podacima svog preminulog sina. 

Fabretti se tada obratio izraelskoj kompaniji Cellebrite za koju se šuška da je pomogla FBI-u provaliti u iPhone terorista iz San Bernardina. Oni su uspjeli doći do sadržaja koji se nalazi na iPhoneu, no zasad mu još uvijek ne mogu pristupiti. Emotivni Fabretti rekao je novinarima kako su na telefonu otkrili 5 fotografija nastalih samo 15 dana prije smrti njegovog sina. Izrazio je svoju nadu da će jednog dana ipak uspjeti pristupiti fotografijama i vidjeti što je njegovom sinu bilo na umu u zadnjim danima života. 

Poučen ovom tragedijom, Fabretti je rekao kako nikome neće preporučiti iPhone dok Apple ne donese zakone koji će omogućiti pristup sadržaju mobitela u posebnim slučajevima, kao što je smrt djeteta ili pitanje nacionalne sigurnosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.