Tehno
843 prikaza

4 savjeta Edwarda Snowdena - kako zaštititi računalo

Edward Snowden
Wikipedia
Hakerskih napada i online krađa identiteta sve je više, a lani je zabilježeno najviše cyber napada ikad. Edward Snowden savjetuje ova 4 jednostavna koraka za bolju zaštitu online podataka

Internet nikad nije bilo toliko nesiguran kao danas. Tijekom prošle godine stručnjaci za sigurnost na internetu prikupili su čak 84 milijuna novih malicioznih programa. To je impresivna brojka sama po sebi, a dodatno zabrinjava kao i podatak da je lani kreirano čak 27 posto svih malicioznih programa u povijesti. Lani je zabilježeno i najviše cyber napada ikad, ukupno 304 milijuna. Brojne afere s prisluškivanjem građana u posljednjih su nam nekoliko godina potpuno približile to kako nas se može lako pratiti u digitalnom svijetu, ali i i to kako nas lako tehnologija može iznevjeriti. Zahvaljujući Edwardu Snowdenu mnogi su građani postali i svjesniji mjera koje bi trebali poduzimati kako bi se kvalitetnije zaštitili. Tako Snowden savjetuje svima da slijede ova 4 jednostavna koraka kako bi osigurali svoje online podatke.

Zaštitite komunikaciju
Ako koristite popularne aplikacija za chatanje poput Facebook Messengera ili WhatsAppa, vjerojatno ste svjesni da vaše poruke nisu zaštićene. Prvi korak prema boljoj zaštiti vaših online poruka i poziva je šifrirati iste. Najlakši način da to napravite je preko aplikacije (npr. Signal) koja je besplatna i odobrili su je mnogi stručnjaci za online sigurnost.

Zaključajte računalo
Ako ne šifrirate vaše podatke bilo tko s vašim računalom i osnovim računalnim vještinama može pročitati vaše datoteke ili ukrasti vaše fotografije. Snowdenovo rješenje? Stavite lozinku na svako računalo i mobitel koji koristite.

Lozinke
Jedno od najrizičnijih online ponašanja je korištenje iste lozinke na različitim mjestima. Snowden preporučuje da imate posebnu lozinku za svaku društvenu mrežu, online trgovinu ili bilo koju drugu stranicu. 

Dva koraka verifikacije
Najpopularnije aplikacije, poput Gmaila, Facebooka i Twittera, svojim korisnicima pružaju mogućnost da uključe dodatnu verifikaciju za logiranje na njihove mreže. To znači da i ako se hakeri domognu vaše lozinke neće doći do podataka jer im je za logiranje potreban i jedinstveni kod koji je poslan na vaš mobitel. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.