Tehno
505 prikaza

Broj cyber napada raste, a ovako ih možete spriječiti

Haker
Reuters/Pixsell
Prošle godine ukradeno je više od pola milijarde zapisa s osobnim podacima. Uz par jednostavnih koraka možete spriječiti moguće hakerske napade

Godišnji izvještaj o prijetnjama na internetu otkrio je zabrinjavajuće podatke - količina zloćudnih programa porasla je za 36 posto u odnosu na godinu dana ranije, odnosno otkriveno je više od 430 milijuna novih varijacija takvog softvera. 

U 2015. ukradeno je ili izgubljeno više od pola milijarde zapisa s osobnim podacima. Osim toga, prošle smo godine mogli svjedočiti i najvećem napadu koji je za posljedicu imao krađu i objavu privatnih podataka pa je tako samo tijekom tog jednog napada ugroženo više od 191 milijuna zapisa s osobnim informacijama.

U 2015. oboren je rekord i u pogledu velikih napada ("meganapada") kakvih je zabilježeno čak 9. Pritom je javnosti izloženo više od 429 milijuna zapisa s korisničkim podacima pojedinih osoba.

Enkripcija postaje jedno od glavnih oružja cyberkriminalaca; koriste je kako bi "zarobili" podatke pojedinaca te kako bi ih mogli ucjenjivati. Ucjenjivački zloćudni programi (ransomware) također su se nastavili razvijati u 2015. pri čemu su napadi najsofisticiranijim, kriptografskim ucjenjivačkim programima (crypto-ransomware) narasli za 35 posto

Također, cyberkriminalci su se ponovno počeli koristiti već poznatim prijevarama poput lažne korisničke službe, što je prijevara koja je prošle godine narasla za čak 200 posto

Budući da napadači postaju sve sposobniji, postoje brojni koraci koje pojedinci mogu poduzeti kako bi se bolje zaštitili.

Koristite jake lozinke: Koristite snažne i jedinstvene lozinke za sve svoje korisničke račune. Promijenite svoje lozinke svaka tri mjeseca i nikad nemojte ponovno koristiti istu lozinku. Povrh toga, razmislite o korištenju nekog programa za upravljanje lozinkama kako biste dodatno zaštitili svoje podatke.

Razmislite prije nego što kliknete: Otvaranjem pogrešnog privitka možete zaraziti svoje računalo. Nikad nemojte gledati, otvarati ili kopirati privitke iz elektroničke pošte, osim u slučaju kada ste apsolutno sigurni da ste dobili poruku koju očekujete i to od pošiljatelja kojem vjerujete.

Zaštitite se: Bolje je spriječiti nego liječiti. Koristite programe za internetsku sigurnost koji uključuju antivirusni softver, firewall, zaštitu web preglednika i provjerenu zaštitu od drugih online prijetnji.

Čuvajte se taktike zastrašivanja: Pojedini programi mogu tvrditi da su besplatni, a u slučaju razbijenih ili piratskih programa možete se njihovim korištenjem izložiti zloćudnim programima. Napadi ucjenjivačkim softverom te tehnikama socijalnog inženjeringa zasnivaju se na zastrašivanju: žele vas zaplašiti kako biste pomislili da je vaše računalo zaraženo te kako biste kupili beskoristan softver ili kako biste platili da bi isti bio uklonjen s vašeg računala.

Štitite svoje osobne podatke: Informacije i podaci koje dijelite s drugima online dovode vas u potencijalno rizičnu situaciju u pogledu napada koji se zasnivaju na socijalnom inženjeringu. Ograničite količinu informacija koju dijelite na društvenim mrežama, što posebice uključuje bilo kakve informacije o korisničkim računima, datumima rođenja i imenima kućnih ljubimaca.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.