Tehno
445 prikaza

'Bez smanjenja velikih nameta neće biti ni digitalne Hrvatske'

1/2
HT-ov predsjednik uprave Davor Tomašković je poručio da Vlada treba smanjiti visoke parafiskalne namete, posebno naknadu za pravo puta koja je par puta veća od vrijednosti zemlje ili neće moći nastaviti ulagati

Bez smanjenja parafiskalnih nameta, a glavni je tu naknada za pravo puta, Hrvatski Telekom neće moći nastaviti investirati u digitalni razvoj na razini kao što su dosad, poručio je predsjednik Uprave Davor Tomašković koji je rekao kako ih ti nameti sprječavaju da nastave ulagati u razvoj optičke mreže i fiksne.

Tomašković je istaknuo kako oko 25 posto godišnjih prihoda vraćaju u razvoj, dok je prosjek u Europi 15 posto te dodao da ova ukupna situacija nije održiva, misleći uglavnom na vlastite dioničare.

Kako bi istražili način na koji parafiskalni nameti utječu na to sve, zajedno s Ekonomskim institutom izradili su studiju u kojoj su otkrili kako je prosječna tržišna vrijednost poljoprivrednog zemljišta 1,82 kune, dok su naknade i 10 kuna po kvadratnom metru. Kod šumskih zemljišta naknade su 5, a vrijednost zemljišta dvije kune. Maruška Vizek iz Ekonomskog instituta istaknula je kako je ekonomski nelogično da naknada bude veća od same tržišne vrijednosti tog zemljišta i da bi ekonomski operateru bilo isplativije kupiti zemlju preko koje mu prolazi infrastruktura. 

Predstavljajući rezultate studije istaknuto je kako brojne zemlje u EU 12 zemalja uopće nema naknade za pravo puta te su istaknuli i kako bi smanjenje naknade za 75 posto kroz deset godina donijelo 1 posto rast BDP-a, ali i 15.400 radnih mjesta te 3 milijarde kuna više za investicije HT-u, dok bi u isto vrijeme država ostvarila 1,1 milijardu kuna više od poreza.

 | Author:

Tomašković je tako poručio da bi takvim smanjenjem mogli investirati 1,4 milijarde kuna samo u optiku, a da bi broj kućanstava s optikom podigli na 760.000 i pokrivenost na 50 posto.

- Bez Hrvatskog Telekoma nema digitalizacije Hrvatske, a ulaganja nismo u stanju zadržati na ovoj razini, bez smanjenja parafiskalnih nameta - rekao je.

Govoreći o spornoj naknadi za pravo puta, koju državne tvrtke ne plaćaju, a tu su uključeni i Odašiljači i veze, Tomašković je rekao kako su razgovarali s Vladom i HAKOM-om, koji bi trebao promijeniti pravilnik i utvrditi manju naknadu. Svi pokazuju razumijevanje, rekao je Tomašković, ali da je i problem svima reakcija jedinica lokalne uprave koje su glavni uživatelji ovih naknada. No, iz HT-a ističu da čak i taj razlog za smanjenje naknada ne stoji, jer su istražili njihove proračune i iznosi naknada koji im stižu kreću se na razini od 1 do 4 posto u najnerazvijenijim općinama. 

Predstavljajući rezultate studije istaknuli su kako će se u sljedećim danima opet sjesti s Vladom i pokazati još jedan dokaz da se nešto mora promijeniti u naknadama za pravo puta. Tomašković je za kraj istaknuo da već sljedeće godine neće ulagati u fiksnu optiku, ako se nešto ne promijeni, a da neće moći ulagati ni u 5G ne promijeni li se nešto za dvije godine. Tu su im još i sporne naknade za radiofrekvencijski spektar koje su podignute 2014. godine te traže da se vrate nazad.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.