Tehno
429 prikaza

Ceste budućnosti: Auti će se automatski puniti za vrijeme vožnje

Autocesta
Thinkstock
Električni i hibridni automobili u Velikoj Britaniji više neće morati stajati kako bi se napunili, nego će se voziti po cesti koja će ih puniti dok su u pokretu

Dok se vozite, auto se sam puni. Zvuči nemoguće? Ne, ako imate električni auto ili hibrid. Zamišljeno je kako će sustav raditi poput bežičnih telefona koji koriste magnetsku indukciju.

Kablovi zakopani ispod autoputa generirat će elektromagnetska polja koja bi zatim pokupili odašiljači u automobilima i transformirali u električnu energiju. Sistem bi uključio i komunikacijski sustav kako bi ceste mogle otkriti dolazak automobila i započeti s procesom.

Testiranja će se obavljati na posebnim područjima gdje će biti onemogućen pristup drugim vozačima, a Britanci su spremni u projekt u idućih pet godina uložiti 500 milijuna funti.

Punjenje električnog auta | Author: JENS BUTTNER/DPA/PIXSELL JENS BUTTNER/DPA/PIXSELL

Takva inicijativa britanske vlade trebala bi zaživjeti kasnije ove godine, kad će inženjeri instalirati bežičnu tehnologiju za testna vozila kao i mjesta sa specijalnom opremom ispod cesta.  

„Tehnologija vozila napreduje sve većim tempom, a mi smo odlučili podržati rast onih koji ne zagađuju okoliš na engleskim autocestama“, rekao je vladin glavni inženjer autocesta Mike Wilson.

Britanci planiraju istovremeno povećati i broj stanica za punjenje automobila koje bi se postavile na svakih 30-ak kilometara.

Sličnu tehnologiju koriste već u južnokorejskom gradu Gumi gdje autobusi svoje 'gorivo' dobivaju iz podzemnih energetskih kabela, piše CNN.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.