Tehno
665 prikaza

Dizajnirali robota koji skače poput dupina

Dupin
Duško Marušić/Pixsell
Roboti oponašaju ljude i životinje a mogli bi jednog dana, više nego danas, istraživati oceane

Prizori kitova ili dupina kako iskaču iz mora jedni su od onih prizora kada shvatimo kakva nas ljepota prirode okružuje. No shvatimo i kako je riječ o manevru kojeg je jako teško kopirati. Kako bi razumjeli kako im to uspijeva znanstvenici su odradili istraživanje i dizajnirali robota koji bi im trebao pružiti odgovore na niz pitanja.

Istraživači sa Sveučilišta Cornell radili su ipak na manjim životinjama poput žaba i rakova, koje imaju sličan manevar. Čini se kako te manje životinje pokret koriste kada žele pobjeći od predatora ili uhvatiti plijen. Upravo zbog toga što su maleni i predvidljivi idealni su predmet proučavanja. 

Dok su ih proučavali otkrili su kako je ključan faktor pri donošenju odluke koliko životinja može iskočiti iz vode ''zahvaćena vodena masa''. To je zapravo količina vode koju životinja ponese sa sobom kada izađe iz vode. Ta je masa veliki postotak njegove ukupne tjelesne mase, a najbolji skakači pronašli su načina kako ju umanjit, piše Popular Mechanics.

Istraživački brod JOIDES Resolution Tajne morskog dna Znanost Izbušili su više rupa u moru nego bilo tko drugi u svijetu

Ovi skakači su toliko aerodinamični pa mogu sjeći vodu glatko i nježno. Robot kojeg su napravili u potpunosti oponaša ponašanje, no nije toliko aerodinamičan. Dizajn kojeg su koristili je jednostavan, uz malo gume i trake kako bi se stvorila snaga za skok. No nije se mogao približiti dosezima koje su postigli životinjski skakači.

"Nije skočio toliko koliko mogu životinje. Zašto? On nije toliko aerodinamičan i nosi puno vide sa sobom, Zamislite da izađete iz bazena sa mokrim ručnikom. Najvjerojatnije nećete moći hodati zbog težine vode", rekao je autor studije Sunghwan Jung.

Znanstvenici ga žele napraviti boljim i dizajnirati da se lakše kreće u vodi i da skače više. U budućnosti ovo bi istraživanje moglo pomoći u dizajnu kompleksnijih robota koji bi mogli izlaziti i ulaziti u vodu. Uz već postojeća robotska istraživanja pravih životinja i komunikacijskog sistema za koordinaciju, čini se kako bi uskoro mogli vidjeti flotu malih robota koji istražuju oceane. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.