Tehno
707 prikaza

Prva robotica:"Voljela bih imati djecu"

Sophie, prva robotica
1/3
DARRIN ZAMMIT LUPI/REUTERS/PIXSELL
Sophie je prva robotica na svijetu koja je dobila državljanstvo Saudijske Arabije, a potom i vizu da može putovati svijetom

Bez sumnje, ona je zvijezda među robotima. Njeno ime je Sophie i prva je robotica na svijetu koja je dobila državljanstvo Saudijske Arabije, a potom i vizu. Nedavno je krenula i na svjetsku turneju. 

Tako je Sophie u Azerbajdžanu bila govornik na tehnološkoj konferenciji. Susrela se i s tamošnjim predsjednikom. Kreirana po uzoru na Audrey Hepburn, Sophie je inteligentni, gestikulativni robot s kojim se može razgovarati. Tako je u nedavnom intervjuu za CNBC izjavila kako bi voljela imati i dijete. Nazvala bi ga, naravno, Sophie.

Mnogi su ipak ostali zatečeni kada je u istom intervjuu, na pitanje smatra li da će roboti preuzeti svijet, uz hladan smješak odgovorila: “Ne brinite, ako ste fini prema meni i ja ću biti fina prema vana”. Mnogima je to zazvučalo kao prijetnja.

Scena iz "Terminatora" Umjetna inteligencija Znanost 'Tretirajte robota kao roba i on će se sigurno pobuniti!'

Ipak, stručnjaci se slažu kako je popularna Sophie tek sofisticirana lutka, a nikako pravi oblik umjetne inteligencije.

"Robot Sophie je vrlo popularan zbog humanoidne pojave. Iz raspoloživih izvora nisam stekao dojam visoke komunikacijske inteligencije. Danas još uvijek ne možemo govoriti o robotima koji posjeduju osobnost i sposobnost razmišljanja ili promišljanja", smatra Bojan Jerbić, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Sophie, prva robotica | Author: DARRIN ZAMMIT LUPI/REUTERS/PIXSELL DARRIN ZAMMIT LUPI/REUTERS/PIXSELL
Dodaje da ćemo u budućnosti biti u stanju kreirati robote koji će posjedovati kompleksnu inteligenciju i osobnost koja je pak neusporediva s ljudskom.
"Danas je pretjerano robote tretirati kao ljude, ali u budućnosti ćemo im više doživljavati kao zasebnu vrstu. Društvo će biti suočeno s mnogim robotičkim pitanjima", kaže Jerbić.

Ratnik-3, Rusi predstavljaju vojnike kiborge 21. stoljeće Tehno Rusi napravili vojnika budućnosti - zove se Ratnik

S tim se tvrdnjama slaže i fizičar Ivica Puljak koji tvrdi da će nam robotizacija u budućnosti donijeti ipak puno više prednosti, nego nedostataka i opasnosti.

"U daljoj budućnosti sve više ćemo se integrirati s tehnologijom i poboljšavati svoje sposobnosti. Naši praunuci će zbog toga biti bolji ljudi i ne treba se bojati takve budućnosti. Ona će biti sjajna, a bolje ćemo se u njoj snalaziti što budemo više znali", kaže nam profesor Puljak.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.