Tehno
644 prikaza

Robotima prepuštamo brigu o djedovima i bakama

YouTube
Ovi roboti za sada izgledom nisu slični ljudima a ne mogu ni komunicirati sa svojim korisnicima

Japanska populacija sve je starija i starija, a rastući broj onih kojima je potrebna dodatna njega dovodi i do veće potrebe za njegovateljima. Manjak stručnog kadra tako bi trebali nadomjestiti roboti. Cilj je japanske vlade osigurati robota njegovatelja starijim i nemoćnima građanima kojima je potrebna svakodnevna briga i pomoć

Proizvođači su se tako okrenuli proizvodnji jednostavnih robota koji bi mogli pomoći krhkim građanima i prenijeti ih iz njihovih kreveta u kolica ili im pomoći da dođu do WC-a. Užurbano se pak radi i na razvoju robota koji bi mogli predvidjeti ljudske potrebe, primjerice, kada će netko trebati ići na wc.

Roboti revolucija Tehno Roboti nas neće moći zamijeniti u samo tri zanimanja

Dr. Hirohisa Hirukawa, direktor robotičkih inovacija na japanskom Nacionalnom institutu za naprednu industrijsku znanost (National Institute of Advanced Industrial Science and Technology) kaže kako je cilj olakšati posao njegovateljima ali i osigurati samostalnost osobama starije životne dobi koje žive same. 

"Roboti ne mogu riješiti sve njihove problem, ali mogu im u velikoj mjeri pomoći i doprinijeti u rješavanju nekih svakodnevnih problema", naglašava. Roboti koji mogu podići ljude koriste se u samo 8% staračkih domova u Japanu, dijelom zbog velikog troška proizvodnje ali dijelom i zbog tradicionalnog stava. 

"U početku će kod onih kojima je potrebna njega zasigurno postojati psihološki otpor", naglašava Hirukawa. 

Zaposleni u ovom sustavu brige o osobama starije životne dobi sustavu smatraju kako će robotu biti teško zamijeniti pravog čovjeka. No japanska vlada ne misli tako. Japanski razvojni centar sudjeluje u vladinom projektu razvoja robota 'pomoćnika' i tijekom pet godina testirao je robote od 98 proizvođača, od čega je 15 razvijeno u komercijalne svrhe. 

Robot UMJESTO SVEĆENIKA Tehno Samo u Japanu: Pogrebe će voditi unajmljeni roboti

Zbog velikog troška izrade ovi roboti za sada izgledom nisu slični ljudima a ne mogu ni komunicirati sa svojim korisnicima, no koriste pametnu tehnologiju koja može ljudima pomoći u određenim situacijama, piše Guardian.

Jedan od primjera slične tehnologije i pomoći koju pruža su i elektromotorna invalidska kolica sa senzorima. Oni detektiraju kreće li se korisnik uzbrdo i tada pojačavaju njegovu snagu, ili nizbrdo pa aktiviraju automatsku kočnicu kako bi spriječili pad. 

"U Japanu već imamo 'motorne' bicikle pa je tako i ovo jednostavno nova verzija asistiranja pri kretanju", rekao je Hirukawa prilikom demonstracije. 

Sljedeći ciljevi i prioriteti uključuju razvoj nosivih mobilnih uređaja i razvoj tehnologije koja predviđa ljudske potrebe. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.