Tehno
471 prikaza

Hoće li roboti preuzeti sudove: bi li to bilo bolje?

Sudac
Thinkstock
Roboti bi mogli odlučivati koji predmet će uopće doći do suda

Čak 85 posto tužbi na Europskom sudu za ljudska prava biva odbačeno, kao neosnovano zbog različitih razloga: zbog nedovoljne dokumentacije, neutemeljenosti u zakonima itd. Te tužbe, u koje se mnogi i u Hrvatskoj uzdaju kao u posljednju nadu nakon križnog puta kroz hrvatsko pravosuđe, značajno usporavaju rad Suda za ljudska prava.

Sad su stručnjaci britanskog University College London  (UCL) smislili algoritam koji u skoro osamdeset posto slučajeva točno zaključuje hoće li tužba biti prihvaćena ili odbačena, uvidom u priloženu dokumentaciju. 

Robot je u stanju uočiti ima li tužba veze sa zakonom na koji se poziva, poziva li se uopće na neki zakon itd. Na taj način slučajevi koji imaju veću šansu da prođu barem mogu dobiti prioritet, a one koje je robot ocijenio kao beznadne suci mogu pregledati kasnije, jer još – sasvim je jasno – konačne odluke ne smiju biti prepuštene računalima. 

Robot predlaže odluke i na temelju onih koje su dosad donijeli suci. Ustanovio je da suci više gledaju na okolnosti tužbe nego na puke činjenice i usklađenost s propisima. Utoliko se odluke ne mogu prepustiti robotima. Ali, stručnjaci očekuju da će roboti biti sve bolji  i u procjeni okolnosti kako budu analizirali i učili od više slučajeva. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.