Tehno
7448 prikaza

Eksplozivni start: Ovako Ameri pokreću mega-bombardere

Bombarder B-52
Screenshot/Youtube
Bili su u stanju pripravnosti tijekom Hladnog rata i uvijek spremni odgovoriti na iznenadni nuklearni napad u bilo kojem trenutku

Sat vremena, otprilike potrebno je da bi se zagrijali motori američkog strateškog bombardera velikog dometa B-52. To se vrijeme skraćuje, što se može vidjeti na video snimci na kojoj američke zrakoplovne snage demonstriraju upotrebu. Zrakoplovci koriste male kontrolirane eksplozivne naboje kako bi pokrenuli motore ovog bombardera, čime se skraćuje njegovo polijetanje kraće. 

B-52 Stratofortress se u američkom ratnom zrakoplovstvu koristi od 1955. godine, a zahvaljujući svojim superiornim performansama na visokim podzvučnim brzinama, te relativno niskim troškovima održavanja ovaj bombarder je ostao u uporabi iako su s vremenom čak tri nova bombardera projektirana kao njegova zamjena.

Bili su u stanju pripravnosti tijekom Hladnog rata i uvijek spremni odgovoriti na iznenadni nuklearni napad u bilo kojem trenutku.  Bili su glavna potpora Strateškoj zračnoj obrani, spremnoj za polijetanje iz baza diljem SAD-a. Morali su se brzo pokretati kako bi izbjegli da ih neprijateljske snage, bombarder ili rakete, uhvate na tlu, piše Popular Mechanics.

B-52H bombarder i dalje se koristi, a potrebno mu je otprilike oko sat vremena pripreme za polijetanje. Zračne snage kreirale su metodu punjenja u slučaju da je to potrebno obaviti na putu. Ekipa na tlu stavlja manje eksplozivne naboje u dva od osam motora, a eksplozija pokreće motore. I polijetanje je moguće za manje od deset minuta, što je dovoljno vremena da izbjegnu mogući napad na tlu. 

Možda se nekima čine zastarjelima, no ovi su bombarderi i dalje spremni za borbu u nuklearnim misijama, a poletjeti mogu, uz ove modifikacije, jako brzo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.