Tehno
9210 prikaza

Najveći avion na svijetu veći je od nogometnog igrališta

Avion Stratolaunch
1/10
Stratolaunch
Najveći avion na svijetu prvi bi službeni let trebao odraditi ove godine, ako faza testiranja prođe uredno

Najveći avion na svijetu, Stratolaunch, ove bi godine trebao odraditi i svoj prvi let. Ovaj golemi dvotrupni zrakoplov sa šest motora dizajniran je kao zračna platforma za lansiranje raketa kojima bi se slala oprema u nisku Zemljinu orbitu.

S aviona će se slati rakete u svemir. Raspon krila mu je 117 metara, duljina 73 metra, a težina 230 tona. Prema izračunima, može nositi 250 tona tereta.

Avion Stratolaunch | Author: Stratolaunch Stratolaunch
Pokojni Paul Allen, suosnivač Microsofta, osnivač je kompanije koja proizvodi ovaj zrakoplov. Nadao se kako će on pomoći u lansiranju raketa veličine NASA shuttlea. Prvi je put prikazan javnosti 2017. godine a prije svog prvog leta, koji bi se trebao odraditi ove godine, prošao je i dalje prolazi niz testova. Početkom ove godine kompanija je na objavila video testiranja zrakoplova na pisti u kojoj je zrakoplov postigao brzinu od 220 km/h, piše The Business Insider.

Cilj Stratolauncha je "osiguranje prikladnog, pouzdanog i rutinskog pristupa nižoj zemljinoj orbiti". Plan im je da rakete lansiraju iz "srednje visine", a u kompaniji se nadaju da će to biti puno jeftinije od trenutačnog komercijalnog svemirskog lansiranja.

To bi moglo biti posebno korisno kompanijama koje žele poslati satelite u svemir. 

Raspon krila ovog zrakoplova veći je od nogometnog igrališta, i time je ovaj zrakoplov po rasponu krila najveći na svijetu.

Kompaniju je Allen osnovao prije sedam godina, a nakon njegove smrti upravljanje je preuzela njegova sestra Jody Allen. Plan je da se zrakoplov iskoristi za lansiranje raketa Pegasus XL proizvođača Northrop Grumman Innovation Systems. Zrakoplov će moći prevoziti tri rakete. 

Avion Stratolaunch | Author: Stratolaunch Stratolaunch
Kompanija nastavlja razvoj ovog zrakoplova no početkom godina objavili su kako odustaju od nekih drugih operacija, posebno razvoja novih raketa. Onih koje su trebale biti lansirane posebno s tog zrakoplova. 

Podsjetimo Paul Allen preminuo je u listopadu prošle godine u 65. godini života. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.