Tehno
854 prikaza

EU tvrdi da Hrvatskoj super ide digitalizacija

Računalni prikaz skeniranih kostiju
Dennis Wise/University of Washington
Opsežno istraživanje pod nazivom DESI indeks uspoređuje digitalizaciju svih država članica unije

Hrvatska napreduje u digitalizaciji društva, zaključak je to posljednjeg istraživanja Europske unije o stanju digitalnog tržišta u svim zemljama članicama. Ili kako to stoji u izvješću o DESI indeksu: "Među 28 država članica EU-a Hrvatska zauzima 22. mjesto. Općenito, prošle je godine ostvarila dobar napredak. Hrvatski građani internetom se koriste više od prosjeka, a i
poduzeća spremno uvode digitalne tehnologije."

Koliko god već godinama digitalizacija bila pojam sprdnje u određenim krugovima, ovime vidimo da čak i Europska unija prepoznaje ostvareni napredak. Naime, u petak objavljeni Indeks digitalnoga gospodarstva i društva (DESI) za 2018. godinu pokazao je nekoliko pozitivnih pomaka u hrvatskom društvu. Osim ranije spomenute spremnosti za uvođenje digitalnih tehnologija, DESI indeks pokazuje i da imamo sve više stručnjaka za informatičke tehnologije, a raste nam i broj stručnjaka u STEM području.

Goran Oparnica OSVAJANJE TRŽIŠTA Tehno U Indoneziji i regiji nas cijene jer smo bili u 'Nesvrstanima'

Kad je riječ o sklonosti građana upotrebi internetskih usluga, Hrvatska je tijekom prošle godine nastavila ostvarivati dobar napredak te je s 14. skočila na 11. mjesto. To je i dalje kategorija u kojoj Hrvatska ostvaruje najbolje rezultate, koji su znatno iznad prosjeka EU-a, stoji u izvješću koje prati objavu indeksa. Posebno je zanimljivo da 91 % hrvatskih korisnika interneta čitaju vijesti čime smo na zavidnom drugom mjestu u Europi.

Da ne bi sve bilo samo pozitivno, Europa kritizira naše telekome i visoke cijene pristupa visokim brzinama interneta. "Međutim, i dalje se bilježi slaba pokrivenost brzom i ultrabrzom širokopojasnom vezom. Širokopojasne usluge dostupne su u cijeloj zemlji, no unatoč prilično širokoj dostupnosti (67 %), potražnja je za brzim širokopojasnim pristupom niska (14 %). Toj niskoj potražnji pridonose različiti čimbenici, među ostalim i niska razina upotrebe interneta i relativno visoke cijene za (brzi) širokopojasni pristup (indeks cijena širokopojasnog pristupa iznosi 63, dok je prosjek EU-a 87)."

Ilustracija računala u uredu Novi zakon Tehno Digitalizaciju treba prilagoditi i invalidima

Ljudi zaduženi za digitalizaciju u državnoj birokraciji ili njihovim punim imenom Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u svome priopćenju su napomenuli i da postoje još neke dodatne svijetle točke. "Bura, superračunalo Sveučilišta u Rijeci, najsnažnije je superračunalo u Jadranskoj regiji i koristi se za biotehnološka i biomedicinska istraživanja te je dostupno institucijama i tvrtkama u inozemstvu", stoji u priopćenju Ureda.

"Superračunalo Buru instaliralo je poduzeće Bull Atos, a riječ je o „zelenom” računalu prema ispitivanjima organizacije Green 500, na čijoj listi, zahvaljujući svojoj brzini od 234 teraflopa, zauzima 175. mjesto u svijetu.", pojašnjavaju iz Europske unije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.